Irano užsienio reikalų ministras M. J. Zarifas ragina J. Bideną atšaukti JAV sankcijas | Diena.lt

IRANO UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS M. J. ZARIFAS RAGINA J. BIDENĄ ATŠAUKTI JAV SANKCIJAS

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas penktadienį paragino naująją JAV administraciją „besąlygiškai“ atšaukti Donaldo Trumpo įvestas sankcijas Iranui, kad būtų išsaugotas 2015 m. branduolinis susitarimas.

Pasak M. J. Zarifo, naujojo JAV prezidento J. Bideno administracija „turėtų pradėti besąlygiškai ir visiškai panaikindama visas sankcijas, kurios buvo įvestos ar pakartotinai pritaikytos Iranui nuo tada, kai D. Trumpas pradėjo eiti pareigas.“

„Savo ruožtu Iranas atšauks visas korekcines priemones, kurių ėmėsi po D. Trumpo pasitraukimo iš branduolinio susitarimo“, – teigė ministras ir pridūrė, kad susitarimas vis dar gali būti išsaugotas.

2015 metais pasiektas susitarimas tarp JAV, Kinijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos buvo skirtas pažaboti Irano branduolines ambicijas, mainais už sankcijų jam panaikinimą. Tačiau 2018 metų gegužę D. Trumpas vienašališkai išvedė JAV iš branduolinio susitarimo ir atnaujino griežtas sankcijas Teheranui. Nuo tada ir Iranas palaipsniui atsisakė savo įsipareigojimų.

Irano vyriausybė užsiminė esanti pasirengusi bendrauti su J. Bidenu, kuris sausio 20 d. perėmė prezidento pareigas ir taip pat pareiškė norą grįžti prie diplomatijos su Teheranu. Tačiau J. Bidenas nustatė sąlygą, kad Iranas vėl turi griežtai laikytis įsipareigojimų pagal susitarimą. Teheranas savo ruožtu dabar reikalauja, kad Vašingtonas pirmiausia panaikintų visas sankcijas

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS