Smūgis Gazos ligoninei: Izraelio kariuomenė ir „Islamo džihadas“ kaltina vienas kitą | Diena.lt

SMŪGIS GAZOS LIGONINEI: IZRAELIO KARIUOMENĖ IR „ISLAMO DŽIHADAS“ KALTINA VIENAS KITĄ

  • 7

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ trečiadienį Izraelio kariuomenės kaltinimus, kad ji atsakinga už smūgį Gazos Ruožo ligoninei, per kurį žuvo keli šimtai žmonių, pavadino melu.

Antradienį vietos sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad per oro antskrydį ligoninės komplekse, kuriame nuo Izraelio bombardavimo buvo laikomi sužeistieji ir perkeltieji asmenys, žuvo mažiausiai 200 žmonių, o tai sukėlė visuotinį pasmerkimą ir pasipiktinimą.

„Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad už išpuolį prieš Ahli arabų ligoninę centrinėje Gazos Ruožo dalyje atsakingas Izraelis, tačiau Izraelio kariuomenė kaltino „Islamo džihado“ kovotojų netinkamai paleistą raketą.

„Sionistų priešas iš visų jėgų stengiasi išvengti atsakomybės už žiaurias žudynes, kurias jis įvykdė susprogdindamas krikščionių arabų nacionalinę ligoninę Gazos Ruože, kaip paprastai meluodamas ir kaltinamai pirštu rodydamas į Palestinos judėjimą „Islamo džihadas“, – sakoma trečiadienį paskelbtame pareiškime.

„Todėl tvirtiname, kad priešo pateikti kaltinimai yra melagingi ir nepagrįsti“, – priduriama jame.

Pareiškime teigiama, kad Izraelis, grasindamas bombardavimu, liepė evakuoti ligoninę, o tragediją sukėlė Izraelio kariuomenės lėktuvo numesta bomba.

Jame teigiama, kad ligoninė „gavo viešą pranešimą apie evakuaciją dėl bombardavimo grėsmės“.

Izraelio kariuomenė savo ruožtu teigė, kad į ligoninę pataikė palestiniečių „Islamo džihado“ kovotojų paleista raketa.

Kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris) trumpojoje spaudos konferencijoje sakė, kad tuo metu, kai buvo suduotas smūgis, Izraelio kariuomenė netoli ligoninės nevykdė oro operacijų, o į pastatą pataikiusios raketos nesutapo su jų raketomis.

Jis pridūrė, kad kariuomenė taip pat pateiks pokalbius arabų kalba, kuriuose nurodoma, kad smūgį sudavė „Islamo džihadas“.

Mano širdis yra su aukų šeimomis. Ligonines ir medicinos personalą saugo tarptautinė humanitarinė teisė.

J. Bidenas smerkia smūgį Gazos Ruožo ligoninei

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį sakė, kad jį papiktino mirtinas sprogimas Gazos Ruožo ligoninėje, ir nurodė saugumo patarėjams surinkti daugiau informacijos.

„Hamas“ dėl smūgio apkaltino Izraelį, o Izraelis teigia, kad dėl to kalta „Islamo džihado“ palestiniečių kovotojų netinkamai paleista raketa.

„Esu pasipiktinęs ir giliai nuliūdęs dėl sprogimo Ahli ligoninėje Gazoje ir siaubingų žmonių aukų“, – teigiama J. Bideno pareiškime, kuriame jis sakė vykstantis vizito į Izraelį.

J. Bidenas žurnalistams „Air Force One“ lėktuve sakė, kad kalbėjosi su Jordanijos karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) „iš karto, kai tik išgirdau šią žinią“.

Jis pridūrė, kad „nurodė savo nacionalinio saugumo komandai toliau rinkti informaciją apie tai, kas tiksliai įvyko“.

„Jungtinės Valstijos vienareikšmiškai pasisako už civilių gyvybių apsaugą konflikto metu ir gedime pacientų, medicinos personalo ir kitų nekaltų žmonių, kurie žuvo ar buvo sužeisti per šią tragediją“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas taip pat turėjo apsilankyti Jordanijoje, tačiau vizitas buvo atšauktas po smūgio ligoninei.

JT vadovas pasibaisėjo mirtinu smūgiu Gazos Ruožo ligoninei

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas (Antoniju Guterišas) antradienį socialiniame tinkle paskelbtame pranešime pasibaisėjo mirtinu smūgiu Gazos Ruožo ligoninei.

„Mano širdis yra su aukų šeimomis. Ligonines ir medicinos personalą saugo tarptautinė humanitarinė teisė“, – sakoma A. Guterreso žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle X“.

Netrukus po to paskelbtame savo atstovo spaudai pareiškime A. Guterresas taip pat pasmerkė išpuolį prieš JT valdomą mokyklą Gazos Ruožo pabėgėlių stovykloje, per kurį žuvo šeši žmonės.

U. von der Leyen: negali būti jokio pateisinimo smūgiui į Gazos Ruožo ligoninę

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį Europos Sąjungos įstatymų leidėjams pareiškė, kad negali būti jokio pateisinimo smūgiui į Gazos Ruožo ligoninę, pilną civilių, ir pridūrė, kad reikia nustatyti šios tragedijos faktus.

„Visi atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“, – sakė ji, bet niekam kaltės dėl smūgio nepriskyrė.

U. von der Leyen, kuri praėjusį penktadienį lankėsi Izraelyje, kad parodytų solidarumą B. Netanyahu vyriausybei, kai kurių Europos Sąjungos šalių buvo kritikuojama dėl tariamo šališkumo Izraelio pusėje palestiniečių civilių sąskaita.

Dėl to antradienį vėlai vakare vaizdo ryšiu vykusiame ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikime buvo pabrėžta, kad Izraelis turi teisę gintis po „Hamas“ išpuolio, tačiau tik laikydamasis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę humanitarinę teisę.

Savo kalboje parlamente U. von der Leyen teigė, kad „turime padvigubinti savo pastangas, kad apsaugotume piliečius nuo siautėjančio karo“.

Tačiau ji teigė, kad „Hamas“ yra pagrindinė priežastis, dėl kurios dabar kenčia palestiniečiai.

„Hamas“ yra teroristai. Nuo šio teroro kenčia ir Palestinos žmonės“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad ES turi ir toliau remti palestiniečius, „ir nėra jokio prieštaravimo tarp solidarumo su Izraeliu“.

„Šią tamsią valandą Europa palaiko Izraelį“, – sakė U. von der Leyen ir pridūrė, kad „Izraelis turėtų elgtis kaip demokratinė valstybė, vadovaudamasis tarptautine humanitarine teise“.

Prieštarauja karo taisyklėms

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) griežčiau kalbėjo apie Izraelio reakcijos mastą, kuris paveikė 2,3 mln. palestiniečių „Hamas“ kontroliuojamoje Gazos Ruožo teritorijoje.

Izraelis paskelbė Gazos Ruožo apgultį, nutraukė vandens, maisto ir elektros tiekimą ir atkirto nuo humanitarinės pagalbos.

„Taip, mes smerkiame šiuos baisius teroristinius išpuolius, tačiau manau, kad taip pat turime pasmerkti ir faktą, kad žuvo civiliai“, – parlamente sakė J. Borrellis.

„Vandens ir maisto tiekimo nutraukimas civiliams gyventojams neatitinka teisės normų“, – sakė jis.

„Negalime versti Gazos gyventojų atsakyti už siaubingus „Hamas“ veiksmus“, – pridūrė jis.

Kalbos parlamente ir antradienį vaizdo ryšiu vykęs ES aukščiausiojo lygio susitikimas išryškino skirtingas pozicijas bloke į Izraelio ir „Hamas“ konflikto raidą.

A. Blinkenas pareiškė užuojautą M. Abbasui dėl per sprogimą ligoninėje žuvusių civilių

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) paskambino palestiniečių prezidentui Mahmoudui Abbasui (Mahmudui Abasui) ir pareiškė užuojautą dėl pražūtingo sprogimo Gazos Ruožo ligoninėje, trečiadienį pranešė Valstybės departamentas.

A. Blinkenas vėlų antradienio vakarą telefonu kalbėjosi su M. Abbasu, kad pareikštų gilią užuojautą dėl per sprogimą Ahli arabų ligoninėje žuvusių civilių“, sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Valstybės sekretorius „išreiškė nuolatinę JAV paramą palestiniečių tautai, pabrėždamas, kad „Hamas“ teroristai neatstovauja palestiniečiams ar jų teisėtiems apsisprendimo ir vienodų orumo, laisvės, saugumo ir teisingumo siekiui“, nurodė M. Milleris.

A. Blinkenas, kuris trečiadienį išvyko į Izraelį, kad prisijungtų prie J. Bideno, per savo kelionę po regioną du kartus susitiko su M. Abbasu, kurio vadovaujama Palestinos autonomijos institucija įsikūrusi Vakarų Krante ir kuris priešinasi „Hamas“.

Po sprogimo ligoninėje Vakarų Krante kilo protestai prieš M. Abbasą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Baideno atvykimo i Izraeli proga bus surenkatas fejarverkas,kvieciame liet vaziuoti pasiziureti is anksto uzsisakiti vietas ligoninese.

Anonimas

O tu nuvaziuok ir patikrink jeigu tai izraelio tai liksi be galvos,o jeigu hamas tai liksi be kiausu.

Anonimas

Ar tikrai lietuvos ligonines priims suzeistus 21 zmogu is gazos kai savu raketa ,tai yra hamaso paleista raketa,pas ta raketa nusimuse taikiklis,taip daznai ir atsitinka su rusiskomis raketomis.Nuotraukoje matosi 1,5 ilgio 30 gylio ir 05 metro plocio duobe.Pagal informacija pacio hamas ligonineje tuo metu buvo apie 30 suzeistu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS