Ispaniją pasiekė laivas su 311 prie Libijos krantų išgelbėtų migrantų | Diena.lt

ISPANIJĄ PASIEKĖ LAIVAS SU 311 PRIE LIBIJOS KRANTŲ IŠGELBĖTŲ MIGRANTŲ

  • 12

Ispanijos vandenis penktadienio rytą pasiekė laivas su 311 migrantų, išgelbėtų prie Libijos krantų, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Nevyriausybinės organizacijos „Proactiva Open Arms“ laivas „Open Arms“ prisišvartavo Krinaviso uoste šalia pietinio Alchesiraso miesto. Organizacija apie laivo atvykimą pranešė trumpa žinute socialiniame tinkle „Twitter“: „Misija baigta.“

„Tai yra žmonės – suaugusieji ir vaikai, kurie patyrė tikrai labai baisių išgyvenimų ir savo šalyse, ir kelionės metu“, – sakė tarptautinės pagalbos organizacijos „Save the Children“ („Gelbėkit vaikus“) Ispanijos programų vadovas Vincente Raimundo (Visentė Raimundas).

Pasak jo, 139 laive esantys vaikai atvyko „iš kariaujančių šalių, tokių kaip Somalis ir Sirija“.

Migrantų išlaipinimas prasidėjo maždaug 10 val. 30 min. vietos (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Pirmiausia laivą paliko vaikai ir moterys. Juos pasitiko Raudonojo Kryžiaus pareigūnai ir parūpino atvykėliams drabužių bei maisto, taip pat patikrino kai kurių žmonių sveikatą.

Prieš perkeliant migrantus į pabėgėlių centrus policija patikrins jų tapatybę.

Šie trimis laivais plaukę migrantai buvo išgelbėti gruodžio 21 dieną, tačiau Italija ir Malta atsisakė juos įsileisti į savo teritorijas. Tuo metu Libija, Prancūzija ir Tunisas neatsakė į „Proactive Open Arms“ prašymą leisti laivui prisišvartuoti, nurodė Madridas.

Šeštadienį laive gimęs kūdikis su motina buvo sraigtasparniu išskraidinti į Maltą, o 14 metų paauglys, sergantis sunkia odos infekcija, buvo nugabentas į Lampedūzos salą Italijoje.

Labdaros organizacijos paskelbtose nuotraukose matyti, kaip išgelbėti migrantai klausosi muzikos ir dainuoja, švęsdami Kalėdas laive. Kai kurie nedideliame gelbėjimo laive susispietę vaikai buvo pasipuošę raudonomis Kalėdų Senelio kepuraitėmis.

Ispanija – nauji vartai

NVO „Proactiva Open Arms“ atlieka gelbėjimo misiją vandenyse tarp Libijos ir pietų Europos. Ji padeda migrantams, kurie susiduria su sunkumais, plaukdami į Europą iš Šiaurės Afrikos.

Tai pirmas kartas nuo rugpjūčio mėnesio, kai Ispanija leido laivui su išgelbėtais migrantais prisišvartuoti savo uoste ir išlaipinti atvykėlius šalyje.

„Proactiva Open Arms“ laivas atnaujino budėjimą Viduržemio jūroje prie Libijos krantų lapkričio mėnesį. Ten patruliuoja dar du migrantų gelbėjimo laivai.

Rugpjūčio mėnesį organizacija buvo sustabdžiusi savo misiją, apkaltinusi vyriausybes ir Italijos vidaus reikalų ministrą Matteo Salvini (Matėją Salvinį) „kriminalizuojant“ migrantus gelbėjančias humanitarinės pagalbos organizacijas.

M. Salvini uždraudė įsileisti humanitarinės pagalbos grupių laivus į Italijos uostus, sakydamas, kad šios organizacijos teikia „taksi paslaugas“ migrantams. Malta taip pat vis labiau vengia priimti gelbėtojų laivus.

„Mūsų retorika ir mūsų žinutė, kaip ir viskas šiame gyvenime, turi pabaigą“, – rašė „Proactiva Open Arms“ įkūrėjas Oscaras Campsas (Oskaras Kampsas), kreipdamasis į M. Salvini, socialiniame tinkle „Twitter“ anksčiau.

„Tačiau turėtumėte žinoti, kad po kelių dešimtmečių jūsų palikuoniai gėdysis to, ką jūs darote ir sakote“, – pridūrė jis.

Nuo metų pradžios Viduržemio jūroje bandydami pasiekti Italiją ar Maltą nuskendo daugiau nei 1,3 tūkst. migrantų, skelbia Tarptautinė migracijos organizacija (IOM).

Todėl ši Viduržemio jūros dalis yra laikoma pavojingiausia į Europą siekiantiems patekti migrantams.

Tuo tarpu Ispanija šiemet tapo pagrindiniais migrantų jūros vartais į Europą, aplenkusi Graikiją ir Italiją.

Šiemet į Ispaniją jūra atvyko daugiau nei 56 tūkst. migrantų, dar 769 žmonės žuvo bandydami pasiekti jos krantus, pranešė IOM.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Stasius

Ispanija neturetu buti tais vartais i Europa ,nes ji to nepraso ,o kas bus,kai ta nevaldoma mase pasipils po visas salis,kelias tai jau atidarytas .kazin,ar kitos salys padekos Ispanijai uz toki draugiskuma .lr vis delto kyla klausimas,kodel tiems pabegeliams reikia tik i Europa,rizikuoja savo vaikais,juk paprasciau butu prasytisi jiems giminingas salis ,kur tokie pat zmones ir arciau.

Kaunietis

Kiek Europa bus tvindoma dykaduonis ir teroristais.Tokius išsyk reik plukdyti atgal ,visam laikui uždraudžiant atvykti į ES

Mociute

Tas Oskaras Kampsas negalvoja ka sako ir nesusigaudo ,ka daro ,jeigu taip ir toliau svetingai priimines imigrantus ,tai ir Ispanija ir kt salys nuo ju invazijos pajuoduos ir neliks tu palikuoniu ir nebus kam gedytis uz jokius veiksmus, .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS