Ispanija prisijungs prie JT teisme Pietų Afrikos iškeltos bylos prieš Izraelį | Diena.lt

ISPANIJA PRISIJUNGS PRIE JT TEISME PIETŲ AFRIKOS IŠKELTOS BYLOS PRIEŠ IZRAELĮ

  • 0

Ispanija ketvirtadienį pranešė, kad prisijungs prie Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teisme Pietų Afrikos iškeltos bylos, kurioje Pretorija kaltina Izraelį genocidu Gazos Ruože.

„Vienintelis mūsų tikslas – užbaigti karą ir siekti dviejų valstybių sprendimo“, – spaudos konferencijoje sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas).

Jis tai pareiškė praėjus savaitei po to, kai Ispanija, Airija ir Norvegija pripažino Palestinos valstybingumą, sukeldamos Izraelio pyktį.

Pernai Pietų Afrika kreipėsi į Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT), tvirtindama, kad Izraelis pažeidžia 1948-aisiais po Holokausto pasirašytą Jungtinių Tautų genocido konvenciją.

Izraelis griežtai paneigė šį kaltinimą.

Hagoje įsikūręs TTT buvo įsteigtas po Antrojo pasaulinio karo, kad spręstų valstybių ginčus.

TTT penktadienį nurodė Izraeliui užtikrinti „netrukdomą priėjimą“ prie JT įgaliotų tyrėjų, kurie tiria įtarimus dėl genocido.

Sausio 26-osios sprendimu TTT taip pat nurodė Izraeliui padaryti viską, kas įmanoma, kad per karinę operaciją Gazos Ruože būtų užkirstas kelias genocido veiksmams.

Tačiau nuo to laiko Pietų Afrika kelis kartus kreipėsi į TTT, teigdama, kad dėl sunkios humanitarinės padėties teritorijoje teismas privalo įvesti naujas nepaprastąsias priemones.

Gegužės 24 dieną teismas nurodė žydų valstybei nedelsiant nutraukti karinę operaciją Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache ir palikti atvirą pagrindinį sienos perėjimo punktą, kad į šią teritoriją netrukdomai galėtų patekti humanitarinės pagalba.

Teismas taip pat paragino besąlygiškai paleisti islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ per spalio 7-osios išpuolį Izraelyje pagrobtus įkaitus.

TTT sprendimai yra teisiškai privalomi, tačiau teismas neturi konkrečių priemonių jiems vykdyti. Pavyzdžiui, jis nurodė Rusijai sustabdyti invaziją į Ukrainą, tačiau nesėkmingai.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS