Ispanija sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina | Diena.lt

ISPANIJA SUSTABDĖ SKIEPIJIMĄ „ASTRAZENECA“ VAKCINA

Ispanija mažiausiai dviem savaitėms stabdo skiepijimą bendrovės „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministrė.

Pastarosiomis dienomis virtinė Europos šalių įšaldė šio preparato naudojimą po pranešimų, kad nedaugeliui paskiepytų asmenų susidarė kraujo krešulių.

„Nusprendėme dėl visa pikta mažiausiai ateinančioms dviem savaitėms laikinai sustabdyti“ šios vakcinos naudojimą, žurnalistus informavo ministrė Carolina Darias (Karolina Darias). Anksčiau pirmadienį apie panašius žingsnius paskelbė Vokietija, Prancūzija ir Italija.

Pasak C. Darias, „AstraZeneca“ vakcina Ispanijoje nebus skiepijama, kol Europos vaistų agentūra (EVA) „išanalizuos pastaruosius kraujo krešulių [susidarymo] atvejus, ypač praeito savaitgalio“.

Penktadienį mažiausiai penki Ispanijos regionai paskelbė prevenciškai stabdantys skiepijimą „AstraZeneca“ preparatu.

Amsterdame įsikūrusi EVA pareiškė tebemananti, kad Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovės kartu su Oksfordo universitetu sukurta vakcina yra saugi vartoto, bet ketvirtadienį surengs neeilinį posėdį, kad nuspręstų dėl „tolesnių veiksmų“ šiuo klausimu.

Agentūros vakcinų strategijos skyriaus vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris) anksčiau pirmadienį sakė Europos Parlamento sveikatos apsaugos komitetui: „Gvildename visus duomenis, ypač mirties atvejus, apie kuriuos buvo pranešta.“

Tačiau jis pridūrė, kad EVA „neįžvelgs jokios problemos tęsti skiepijimo kampaniją naudojant šią vakciną“.

Pasak EVA, numanomas šalutinis poveikis apėmė kraujo krešulių susidarymą, o kai kada stebėti „neįprasti ypatumai“, pavyzdžiui, mažas trombocitų – kraujo krešėjimą lemiančių ląstelių – kiekis.

Tačiau agentūra pabrėžė, kad tokia reakcija pasireiškė „tik labai mažam skaičiui vakcinos gavusių žmonių“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS