Ispanijos teismas kviečia premjero žmoną liudyti kyšininkavimo tyrime | Diena.lt

ISPANIJOS TEISMAS KVIEČIA PREMJERO ŽMONĄ LIUDYTI KYŠININKAVIMO TYRIME

  • 0

Madrido teismas antradienį paskelbė, kad Ispanijos ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) žmoną kviečia liepos 5 dieną atvykti dėl preliminaraus kyšininkavimo tyrimo.

Tai padaryta po to, kai praėjusią savaitę teismas atmetė prokurorų prašymą nutraukti tyrimą dėl Begonos Gomez (Begonos Gomes). Teismas nurodė, kad yra pakankamai svarių įrodymų, leidžiančių tęsti tyrimą.

Sprendimas tęsti tyrimą nėra palankus ministrui pirmininkui ir suteikia peno jo dešiniųjų oponentų teiginiams, kad P. Sanchezas ir jo kairiųjų vyriausybė yra korumpuoti.

Teismo dokumentuose, kuriuos matė naujienų agentūra AFP, teigiama, kad yra įrodymų, patvirtinančių nusikalstamą veiką, ir priduriama, kad jų pakanka tyrimui tęsti.

Teismo išplatintame pranešime teigiama, kad B. Gomez liepos 5-ąją 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku turi atvykti dėl jos atžvilgiu atliekamo tyrimo preliminariame tyrime dėl galimos korupcijos privačiajame sektoriuje ir prekybos poveikiu.

Balandžio viduryje teismas, gavęs su kraštutiniais dešiniaisiais susijusios kovos su korupcija nevyriausybinės organizacijos skundą, pradėjo tyrimą B. Gomez atžvilgiu dėl įtarimų kyšininkavimu.

NVO „Manos Limpias“ teigia, kad jos skundas pagrįstas žiniasklaidos pranešimais. Tačiau praeityje ji yra pateikusi daugybę nesėkmingų ieškinių prieš politikus.

Teismas neskelbia jokių detalių apie tyrimą, bet naujienų portalas „El Confidencial“ pranešė, kad jis susijęs su jos ryšiais su privačiomis įmonėmis, pandemijos metu gavusiomis lėšų ar viešųjų pirkimų sutarčių iš vyriausybės.

Ispanija nusipelnė verto premjero, o Sanchezas toks nėra.

P. Sanchezas iš karto pasmerkė tai, ką jis pavadino politine kampanija, kuria siekiama jį persekioti. Pasak ministro pirmininko, šios akcijos ėmėsi „žiniasklaida, kuriai didelę įtaką daro dešinieji ir kraštutiniai dešinieji“ ir kurią remia dešinioji opozicija.

Vėliau antradienį Ispanijos vyriausybės atstovė spaudai Pilar Alegria (Pilar Alegrija) nurodė, kad nėra jokio pagrindo tyrimui B. Gomez atžvilgiu.

„Mes žinome, kad čia visiškai nieko nėra“, – žurnalistams sakė ji, pridurdama, kad byla grindžiama melu ir dezinformacija.

Balandį teismui pranešus apie tyrimą, premjeras pareiškė, kad svarsto galimybę atsistatydinti. Galiausiai jis priėmė sprendimą toliau eiti pareigas.

Opozicija pasmerkė šį žingsnį kaip politinį teatrą ir pridūrė, kad premjeras tikrai neketino palikti posto.

Pirmadienį pagrindinės opozicinės konservatyvios Liaudies partijos (PP) lyderis Alberto Nunezas Feijoo (Albertas Nunjesas Feichas) pareiškė manąs, kad premjeras vis dėlto turi atsistatydinti dėl kilusio skandalo.

„Niekas netiki, kad jis nežinojo apie jos veiklą“, – privačiam televizijos kanalui „Antena 3“ sakė jis.

Netrukus po žinios apie B. Gomez iškvietimą į teismą, socialiniame tinkle „X“ PP generalinė sekretorė Cuca Gamarra (Kuka Gamara) pareiškė: „Tai ne purvas, tai korupcija.“

„Ispanija nusipelnė verto premjero, o Sanchezas toks nėra“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS