Įspėjo premjerą: Estijos mokslo sistema gali žlugti | Diena.lt

ĮSPĖJO PREMJERĄ: ESTIJOS MOKSLO SISTEMA GALI ŽLUGTI

  • 0

Estijos jaunimo mokslų akademija, Estijos mokslinių tyrimų rūmai ir Mokslininkų profesinių sąjungų taryba paskelbė peticiją premjerui Juri Ratas (Jūriui Ratui), kurioje ragina nedelsiant imtis veiksmų keisti situaciją, kai dėl mažėjančio finansavimo mokslo sistema greit nebegalės veikti, pranešė laikraštis „Postimees“.

„Estijos mokslo finansavimas iš valstybės biudžeto sumažėjo iki maždaug 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), todėl netrukus bus nebeįmanoma palaikyti mokslo sistemos, – sakoma mokslininkų laiške. – Estijos mokslo sistema iš esmės yra prie žlugimo slenksčio ir situacijai reikia skubaus įsikišimo.“

Minėtos trys organizacijos pažymi, kad gruodžio mėnesį visuomenė sutarė mokslo finansavimą didinti iki 1 proc. BVP. Pasak organizacijų, aukščiausios kvalifikacijos specialistų atlyginimai privačiajame ir viešajame sektoriuose dabar skiriasi taip smarkiai, kad be reikšmingų pakeitimų Estijoje greitai neliks mokslininkų.

„Atlyginimai universitetuose pasidarė mažesni už mokytojų atlyginimus... Visuomenėje chroniškai trūksta mokytojų ir gydytojų, o netrukus išnyks ir juos rengiantys mokslininkai. Tuomet Estijos ekonomika dar labiau nutols nuo išmaniosios ekonomikos, o tai kaip tik priešinga siekiamam tikslui“, – sakoma peticijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS