Išrinktoji EK vadovė žada steigti kovos su klimato kaita fondą | Diena.lt

IŠRINKTOJI EK VADOVĖ ŽADA STEIGTI KOVOS SU KLIMATO KAITA FONDĄ

Išrinktoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį atskleidė, kad Europos Sąjunga ketina steigti specialų fondą, turintį padėti valstybėms narėms pereiti nuo iškastinio kuro deginimo prie ekologiškesnės energijos gamybos, taip pat pradėti plačias konsultacijas dėl Europos ateities.

Tokį pareiškimą ji padarė nuo anglių labai priklausomoje Lenkijoje, kurį praėjusį mėnesį užblokavo ES mėginimą patvirtinti tikslą iki 2050 metų pasiekti nulinį taršos anglies junginiais balansą. Varšuva taip pat paragino imtis priemonių perėjimo prie naujų energijos šaltinių kaštams kompensuoti.

„Prireiks didžiulių investicijų į regionus, kuriems tenka pereiti prie naujų technologijų ir naujų darbo vietų, todėl steigsime Teisingo perėjimo fondą, siekdami paremti tuos regionus“, – žurnalistams sakė U. von der Leyen per bendrą spaudos konferenciją su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

„Turime užtikrinti, kad atsižvelgiame į žmonių interesus“, ES mažinant pasaulio klimato atšilimą sukeliančią teršalų emisiją, nurodė ji. Didžiajai Britanijai ruošiantis palikti Bendriją iki spalio pabaigos, būsima EK vadovė taip pat paskelbė pradėsianti plačias konsultacijas dėl bloko ateities, kai lapkričio mėnesį pradės eiti pareigas.

„Norime pradėti diskusiją apie Europos ateitį, kad aptartume su valstybėmis narėmis, kokią Europos Sąjungos ateitį mato žmonės, Europos žmonės“, – kalbėjo U. von der Leyen ir pavadino tokius planus „didžiuliu užmoju“.

Vokiečių politikė taip pat palietė keblų teisės viršenybės klausimą, Briuseliui rimtai suabejojus Lenkijos konservatyviosios valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) stumiamos teismų reformos teisėtumu.

ES šį mėnesį ėmėsi precedento neturinčių teisinių veiksmų prie Varšuvą dėl „sisteminių grėsmių“ įstatymų viršenybės principui. Pagal šią procedūrą teoriškai galėtų būti sustabdyta Lenkijos teisė balsuoti priimant ES sprendimus. „Esama sudėtingų klausimų, kuriuos turime išspręsti, tokių kaip migracija ir teisinė valstybė“, – sakė U. von der Leyen, ragindama spręsti nesutarimus diskutuojant ir laikantis tarpusavio pagarbos principo.

M. Morawieckis pareiškė „labai tikįs“, kad artimoje ateityje Varšuva ir Briuselis užmegs „naujus santykius“. Jis pridūrė, jog per derybas su U. von der Leyen dėmesį skirs „Lenkijai atstovausiančiam komisarui ir jo portfeliui“.

Anksčiau šį mėnesį Lenkijos premjeras sakė, kad jo šalis labiausiai suinteresuota Europos Komisijos postais, susijusiais su ekonomika ir finansais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

prasideda -bobiska-- tustybiu muge

nerupi niekas , nei imigrantu milijonai, nei augantis nusikalstamumas, narkomanija ,iskrypeliu ,zagintoju gaujos ,nei ES ekonomika karinis nepriklausomumas nuo jankyno ,niekas nerupi , .......eis fonda steigt ,kad ,,,kovotojai pries klimato kaita,,, galetu per kur fifintus milijarus plaut...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS