Britų Bendruomenių Rūmai balsavo už „Brexit“ atidėjimą | Diena.lt

BRITŲ BENDRUOMENIŲ RŪMAI BALSAVO UŽ „BREXIT“ ATIDĖJIMĄ

  • 1

Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmai trečiadienį balsavo už „Brexito“ atidėjimą iki 2020 metų sausio 31 dienos, jei nebus pasiekta išstojimo sutartis su ES.

Taip jie pasipriešino premjerui Borisui Johnsonui, kuris vėliausiai spalio 31-ąją nori išvesti šalį iš Bendrijos, esant reikalui – ir be sutarties.

Už atitinkamo įstatymo projektą, kuris užkerta kelią netvarkingam Didžiosios Britanijos išstojimui iš ES, po trečiojo svarstymo balsavo 327 parlamentarai, 299 buvo prieš.

Įstatymas įpareigoja B. Johnsoną prašyti trims mėnesiams atidėti šalies išstojimą iš ES, jei iki spalio 19 dienos nebus ratifikuotas susitarimas su ES. Susitarimui tada vienbalsiai dar turės pritarti likusios 27 ES narės.

Dabar dėl įstatymo tarsis Lordų Rūmai.

B. Johnsonas po balsavimo Bendruomenių Rūmuose kalbėjo apie „kapituliacijos“ įstatymą ir pareiškė, kad dabar tauta turi nuspręsti, ar jam, ar opozicijos vadovui vykti į Briuselį derėtis dėl „Brexito“. Kartu jis pateikė iniciatyvą dėl naujų rinkimų, kurie turėtų įvykti spalio 15 dieną. Kad rinkimai būtų surengti, tam turi pritarti dviejų trečdalių parlamentarų dauguma.

B. Johnsonas pabrėžė nenorįs naujų rinkimų, kaip to nenori ir šalis, tačiau Bendruomenių Rūmai esą verčia jų imtis. Jei jis po rikimų dar bus premjeras, Jungtinė Karalystė spalio 31 dieną išstos iš ES, pakartojo B. Johnsonas.

Beje, savo paramą B. Johnsonui trečiadienį dar kartą pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. B. Johnsonas yra jo draugas ir moka nuožmiai kovoti, kad galiausiai nugalėtų, pareiškė D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose. „Borisas žino, kaip laimėti, - teigė jis, atsakydamas į atitinkamą žurnalisto klausimą. – Nesirūpinkite dėl jo“.

Parlamentas balsavo prieš naujus rinkimus

Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmai atmetė premjero Boriso Johnsono iniciatyvą dėl naujų rinkimų. Premjerui nepavyko gauti tam reikalingos dviejų trečdalių balsų daugumos. Už rinkimus balsavo 298 parlamentarai, 56 buvo prieš. Reikalingi buvo 434 balsai.

B. Johnsonas po balsavimo pareiškė, kad leiboristų vadovas Jeremy‘is Corbynas greičiausiai yra pirmasis opozicijos lyderis šalies istorijoje, nepriėmęs kvietimo rengti naujus rinkimus. „Vienintelis paaiškinimas yra tas, kad J. Corbynas netiki, kad gali laimėti“, - teigė jis.

Prieš tai parlamentas pritarė įstatymui, kuris užkerta kelią netvarkingam „Brexitui“ spalio 31 dieną.

Premjero priešininkų skaičius išaugo

Premjero Boriso Johnsono priešininkų skaičius, lyginant su antradienio vakaro balsavimu, šiek tiek išaugo. Tada prieš vyriausybės kursą pasisakė 328 parlamentarai.

Premjeras turėtų būti pasiruošęs, kad įstatymui bus pritarta ir trečiuoju svarstymu. Dar kartą bus balsuojama po 21.00 val. Lietuvos laiku.

Jei projektas vėl surinks balsų daugumą, B. Johnsonas dar trečiadienį inicijuos balsavimą dėl naujų rinkimų spalio 15-ąją. Vis dėlto premjero šansai nėra gerai. Kad būtų paskirti nauji rinkimai, reikalingas dviejų trečdalių parlamentarų pritarimas. Opozicija jau paskelbė, kad rinkimams pritars tik tada, jei neliks galimybės šaliai palikti ES be sutarties.

Kad įstatymas prieš „Brexitą“ be sutarties įsigaliotų, jam dar turės pritarti Lordų Rūmai.

Šiuo įstatymu norima priversti B. Johnsoną prašyti Briuselio dar trims mėnesiams atidėti „Brexitą“, jei iki spalio 19-osios nebus ratifikuotas susitarimas su ES. Premjeras nori bet kokiu atveju spalio 31 dieną išvesti šalį iš Bendrijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tuos britus jau laikas ant trijų rusiškų raidžių pasiųst. :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS