Italijoje prasideda didžiausias per 30 metų mafijos teismo procesas | Diena.lt

ITALIJOJE PRASIDEDA DIDŽIAUSIAS PER 30 METŲ MAFIJOS TEISMO PROCESAS

Italijoje trečiadienį prasidėjo didžiausias per tris dešimtmečius mafijos teismo procesas, prokurorams siekiant suduoti smūgį organizuotai nusikalstamai grupuotei „Ndrangeta“ ('Ndrangheta), kurios čiuptuvai nusidriekę toli už šalies ribų.

Daugiau kaip 350 įtariamų mafijos narių ir pagalba jiems kaltinamų politikų, teisininkų, verslininkų bei kitų asmenų, stos prieš teisėją specialiai įrengtoje teismo salėje pietinės Kalabrijos srities Lamecija Termės mieste – „Ndrangeta“ ('Ndrangheta) teritorijos centre.

Jie kaltinami daugybe nusikaltimų, dalis kurių įvykdyti dar praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje, pradedant kruvinomis žmogžudystėmis ir baigiant valstybės tarnautojų nusikaltimais. Tarp kaltinimų yra prekyba narkotikais, turto prievartavimas, pinigų plovimas ir piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi.

Mafijos bylų prokuroras Nicola Gratteri prie teismo susirinkusiems žurnalistams sakė, kad tai „svarbi diena“. Anot jo, šis teismo procesas leis suprasti, „kokia šiandien yra Kalabrijos mafija – kad tai jau ne žmones grobiančių piemenų mafija, bet didžiulis nusikalstamas susivienijimas“.

Kiek vėliau N. Gratteri, sėdėdamas teismo posėdžių salės priekyje, klausėsi, kaip teisėja Tiziana Macri skaitė teisiamųjų pavardes. Nė vieno iš kaltinamųjų salėje nebuvo – jie posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu ir jų veidai buvo matomi dešimtyse ekranų, pakabintų virš pilkų suolų eilių.

Italijoje vadinamieji maksi teismo procesai (Maxiprocesso), kai teisiami dešimtys asmenų, kuriems pareikšta daugybė kaltinimų, laikomi geriausia teismine priemone kovojant su įvairiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis. „Ndrangeta“ tarp jų laikoma įtakingiausia ir grėsmingiausia – ši grupuotė kontroliuoja didžiąją dalį kokaino kontrabandos į Europą.

Garsiausias „maksi teismo procesas“ 1986 metais sudavė skaudų smūgį Sicilijos mafijos grupuotei „Cosa Nostra“. Procesas baigėsi 338 apkaltinamaisiais nuosprendžiais, tačiau prokurorai Giovanni Falcone ir Paolo Borsellino vėliau buvo nužudyti mafijos smogikų.

Trečiadienį prasidėjęs 355 kaltinamųjų teismo procesas tikriausiai truks ilgiau nei metus.

„Kaip tarptautiniame versle“

„Ndrangeta“ veikla išsiplėtė už įprastų narkotikų kontrabandos ir pinigų skolinimo su milžiniškomis palūkanomis ribų. Dabar grupuotė naudojasi fiktyviomis įmonėmis ir statytiniais, investuodama ir legalizuodama savo neteisėtas pajamas.

Daugelyje Kalabrijos vietų grupuotė įsiskverbė kone į visas valstybės gyvenimo sritis – nuo savivaldybių iki ligoninių, kapinių ir net teismų, teigia ekspertai.

Pareigūnų įsitikinimu, Kalabrijoje yra maždaug 150 „Ndrangeta“ šeimų ir mažiausiai 6 tūkst. narių visame regione. Visame pasaulyje šis skaičius siekia tūkstančius, nors šie duomenys nėra patikimi.

Organizuota nusikalstama grupuotė per metus generuoja daugiau nei 50 mlrd. eurų, nurodė N. Gratteri, pavadinęs „Ndrangeta“ turtingiausia pasaulio nusikalstama organizacija.

Prieš teismo posėdį interviu naujienų agentūrai AFP prokuroras apibūdino „Ndrangeta“ kaip šeimų, turinčių savo pavaldinių, tinklą.

„Turėčiau pradėti nuo idėjos, kad [tai] yra organizacija, tokia kaip versle, kaip dideliame tarptautiniame (versle), su savo bosu piramidės viršūnėje ir jam pavaldžias žemiau esančiais visais kitais nariais“, – kalbėjo prokuroras, paaiškindamas, kam reikalingas „maksi teismo procesas“.

Susiję su pareigūnais

Dabartinio teismo proceso centre yra viena šeima, „Mancuso“ klanas, ir jo bendrininkų tinklas, kontroliuojantis Kalabrijos Vibo Valentijos rajoną.

Lamecija Termė, kur vyksta teismo procesas, buvo paminėta 2008 metų parlamentinėje ataskaitoje apie organizuotą nusikalstamumą kaip pavojaus visuomenės saugumui zona, kur „registruotas rimtų žmogžudysčių (skaičiaus) didžiausias augimas“ regione.

Tarp kaltinamųjų yra daug mafijos klanui nepriklausančių narių, tarp jų vienas buvęs parlamentaras, aukšto rango policijos pareigūnas, miestų merų ir kitų valstybės tarnautojų bei verslininkų.

„Įspūdinga yra tai,.. kad „Mancuso“ gaujos galią rodo jos artimi ryšiai su valstybės aparatu, kuris tiesiogine prasme buvo jos žinioje“, – sakė N. Gratteri po virtinės nusikalstamo sindikato narių suėmimo Italijoje ir Europoje 2019 metų gruodį.

Pasak Oksfordo universiteto kriminologo Federico Varese (Federiko Varezės), šis teismo procesas rodo, kaip plačiai išplitęs buvo „Ndrangeta“ tinklas, kaip giliai jis buvo įsiskverbęs į visuomenę ir kaip dalyvavo teisėtoje ir neteisėtoje veikloje.

„Tikroji šių mafijos šeimų stiprybė yra tame, kad jos kontroliuoja teritoriją ir toje teritorijoje daro bet ką“, – sakė F. Varese.

„Jeigu nori atidaryti parduotuvę, jei nori ką nors statyti, reikia suderinti su jais. Jie yra valdžia“, – pridūrė jis.

Gairės: Italija, Mafija, teismas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS