Italijos premjerė smerkia V. Putino propagandą dėl Ukrainos taikos derybų | Diena.lt

ITALIJOS PREMJERĖ SMERKIA V. PUTINO PROPAGANDĄ DĖL UKRAINOS TAIKOS DERYBŲ

  • 0

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) Rusijos prezidento Vladimiro Putino reikalavimą, kad Ukraina prieš bet kokias taikos derybas faktiškai pasiduotų, šeštadienį pavadino propaganda.

„Man tai neatrodo itin veiksminga kaip derybų pasiūlymas – pasakyti Ukrainai, kad ji turi pasitraukti iš Ukrainos“, – pareiškė ji Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimo Italijoje pabaigoje.

„Sakyčiau, tai labiau panašu į propagandinę iniciatyvą... sukurti naratyvą, kuriuo norima pateikti priešingą informaciją apie tai, kas yra atsakingas už šį konfliktą“, – pažymėjo Italijos vyriausybės vadovė tuo metu, kai Šveicarijoje prasidėjo tarptautinė konferencija dėl konflikto užbaigimo.

V. Putinas, kuris nebuvo pakviestas į susitikimą Šveicarijoje, penktadienį pasmerkė konferenciją ir pareikalavo, kad Kyjivas prieš bet kokias realias taikos derybas faktiškai pasiduotų.

G. Meloni šeštadienį į derybas nusiuntė savo užsienio reikalų ministrą Antonio Tajani (Antonijų Tajanį), o sekmadienį turėtų dalyvauti pati.

Ketvirtadienį ir penktadienį Apulijoje vykusiame G-7 aukščiausiojo lygio susitikime JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Japonijos, Kanados ir Italijos vadovai susitarė dėl naujos 50 mlrd. JAV dolerių (46,45 mlrd. eurų) paskolos Ukrainai – savo ilgalaikės paramos įrodymo.

G. Meloni šeštadienį sakė, kad prie paskolos prisidės Jungtinės Valstijos, Kanada, Didžioji Britanija ir „tikriausiai“ Japonija, bet ne Europos Sąjungos šalys.

Paskola būtų užtikrinta pelnu iš palūkanų už maždaug 300 mlrd. eurų vertės Rusijos centrinio banko turtą, kurį Vakarų šalys įšaldė po 2022 metų vasarį Kremliaus pradėtos invazijos į Ukrainą.

G-7 vadovai sakė, jog tikisi šiais metais suteikti Ukrainai bent dalį šios paskolos, kad padėtų gynybai, Kyjivo biudžetui ir atstatymui.

Tačiau dar reikia suderinti esmines detales, įskaitant tai, kas suteiktų pinigus ir kaip būtų pasidalyta rizika, jei paskola nebūtų grąžinta.

Jungtinės Valstijos yra sakiusios, kad yra pasirengusios skirti visą 50 mlrd. JAV dolerių sumą, tačiau neketina to daryti, teigdamos, kad tai bus „paskolos sindikatas“, o G-7 lyderiai „pasidalys riziką“.

„Europos valstybės šiuo metu nedalyvauja šioje paskoloje... Europa jau prisideda nustatydama šios paskolos grąžinimo garantijų mechanizmą“, – pareiškė G. Meloni.

Gairės: Giorgia Meloni, Ukraina, Rusija, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS