Italijos prezidentas pavedė G. Conte suformuoti naują vyriausybę | Diena.lt

ITALIJOS PREZIDENTAS PAVEDĖ G. CONTE SUFORMUOTI NAUJĄ VYRIAUSYBĘ

Italijos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela) ketvirtadienį suteikė neseniai atsistatydinusiam premjerui Giuseppe Conte (Džuzepei Kontei) įgaliojimus suformuoti naują vyriausybę.

Šis žingsnis buvo atliktas po ankstesnę dieną sudaryto G. Conte populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) susitarimo su centro kairiąja Demokratų partija (PD) suformuoti valdančiąją koaliciją.

Nors šis aljansas atrodo trapus, jis leidžia išstumti iš valdžios kraštutinę dešiniąją „Lygos“ partiją ir jos lyderį Matteo Salvini (Matėją Salvinį), turėjusį ambicijų perimti šalies vairą.

S. Mattarellos atstovas ketvirtadienį sakė, kad G. Conte priėmė jam suteiktą mandatą. Dabar jis turės pradėti derybas su partijomis ir pamėginti suformuoti vyriausybę, taip pat informuoti valstybės vadovą apie pasiektą pažangą.

G. Conte turėtų būti skirtos kelios dienos politinėms konsultacijoms, siekiant, kad būsima vyriausybė parlamente turėtų pakankamą daugumą. 

M5S lyderis Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) sakė, kad susitarimui su PD per balsavimą internetu dar turės pritarti partijos nariai. balsavimą numatyta surengti ateinantį savaitgalį. 

Politinė krizė kilo rugpjūčio 8 dieną, kai populiarus kraštutinių dešiniųjų „Lygos“ lyderis M. Salvini nusprendė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su M5S ir paragino rengti naujus rinkimus, tikėdamasis po jų užimti premjero postą.

S. Mattarella skubiai ėmėsi ieškoti būdų užbaigti politinę suirutę, pakursčiusią susirūpinimą dėl Italijos ekonomikos. Valstybės skola sudaro 132 procentus bendrojo vidaus produkto ir yra antra didžiausia euro zonoje po Graikijos.

Be naujos vyriausybės gali automatiškai išaugti pridėtinės vertės mokestis. Tai skaudžiausiai smogtų vargingiausiai gyvenančioms šeimoms ir, tikėtina, nugramzdintų šalį į recesiją.

„Susitarimas reiškia, kad rudenį neturėsime rinkimų, o bet kokia priešprieša su Briuseliu dėl biudžeto vėliau šiais metais tikriausiai bus ne tokia aštri kaip anksčiau“, – sakė finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Craigas Erlamas (Kreigas Erlamas).

„Abi partijos vis dar turi didžiulių nuomonių skirtumų, todėl mažai tikėtina, kad jų santykiai bus harmoningi. Visgi ši pora tikriausiai bus geresnė už ankstesnę“, – pridūrė jis.    

Investuotojai ir rinkos sveikino tikėtiną politinio stabilumo atkūrimą trečioje pagal dydį euro zonos ekonomikoje.

Tačiau analitikai įspėjo, kad susitarimas tarp M5S, žadėjusio niekada nesudaryti koalicijos su tradicinėmis partijomis, ir centro kairiųjų, atvirai demonstravusių panieką populistams, gali greitai žlugti.  

„Bet kokia nauja vyriausybė, sudaryta tokių sunkiai tikėtinų partnerių, gali būti trumpaamžė, turint galvoje, kad naujajai administracijai teks šį rudenį įgyvendinti naujuosius ES reikalavimus sumažinti išlaidas 23 mlrd. eurų“, sakė prekybos išvestinėmis finansinėmis priemonėmis bendrovės „CMC Markets UK“ analitikas Michaelas Hewsonas (Maiklas Hjuzonas).

„Tai nebus populiarūs žingsniai ir tikriausiai duos peno Matteo Salvini populistiniam naratyvui“, – pridūrė jis.

M. Salvini trečiadienį sakė, kad jo partija įsitikinusi, jog laimėtų rinkimus ateinančiais metais, ir pridūrė: „Mes niekur neskubame.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS