Italijos vyriausybei iškilo pavojus žlugti per balsavimą dėl pasitikėjimo | Diena.lt

ITALIJOS VYRIAUSYBEI IŠKILO PAVOJUS ŽLUGTI PER BALSAVIMĄ DĖL PASITIKĖJIMO

Italijos vyriausybei ketvirtadienį iškilo pavojus žlugti, premjero Mario Draghi (Marijaus Dragio) valdančiojoje koalicijoje dalyvaujančiam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) planuojant susilaikyti per balsavimą dėl pasitikėjimo.

M5S, kuris smukus populiarumui neteko dalies vietų parlamente, sprendimas nedalyvauti balsavime dėl pasitikėjimo galėtų sužlugdyti ir taip susiskaldžiusią koaliciją, net išprovokuoti pirmalaikius rinkimus vėliau šiais metais.

M5S lyderis Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė), buvęs premjeras, trečiadienį vakare paskelbė, kad jo partijos senatoriai išeis per balsavimą dėl pasitikėjimo, susijusį su maždaug 23 mlrd. eurų pagalbos paketu.

Paketas apima nuostatą leisti pastatyti Romoje šiukšlių deginimo gamyklą, o tam M5S seniai nepritaria.

Siekdamas užglaistyti nesutarimus koalicijoje M. Draghi ne kartą sakė, kad vyriausybės be M5S nebus.

Balsavimas dėl pasitikėjimo planuotas maždaug vidurdienį, po debatų Senate.

„Jei [M5S senatoriai] šiandien išeis iš salės, net jei vyriausybė turės reikiamus balsus, prasidės nauja politinė fazė“, – naujienų agentūrai AFP sakė Londono ekonomikos mokyklos profesorius Lorenzo Codogno (Lorencas Kodonjas).

„Draghi neturės kitos išeities, tik atsistatydinti“, – sakė jis.

Įtampa

M. Draghi, kurį premjeru 2021 metų vasarį paskyrė prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela), buvo pavesta įvykdyti svarbias reformas, būtinas norint gauti didžiausią Europos Sąjungos atsigavimo po pandemijos lėšų dalį. Bendra numatoma pagalba Italijai yra maždaug 200 mlrd. eurų.

Kilus karui Ukrainoje Italija užėmė griežtą proeuropietišką poziciją, be to, vyriausybei tenka kovoti su didele infliacija.

M. Draghi parama Kyjivui, apimanti ginklų tiekimą ir paramą ES įvestoms sankcijoms, birželį gavo parlamento pasitikėjimą, nors G. Conte tvirtino, kad tokia politika gali pakurstyti ginklavimosi varžybas.

2018 metais M5S laimėjo parlamento rinkimus surinkęs be precedento daug – trečdalį – balsų, bet vėliau jo populiarumas mažėjo, o po kitais metais numatomų rinkimų jis galėtų prarasti beveik visas vietas parlamente.

Praėjusį mėnesį judėjimas skilo, užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) iš jo pasitraukė ir suformavo savo paties politinę grupę.

Šiuo metu partijos populiarumas yra 11 proc., o G. Conte prieš rinkimus bando atkreipti į ją didesnį dėmesį ir iš naujo patvirtinti jos principus.

L. Codogno sakė nemanantis, kad G. Conte siekia sužlugdyti vyriausybę.

Tačiau jis pažymėjo, kad M5S „nori patekti į antraštes ir vėl pasididinti populiarumą“ oponavimu, „tarsi nebūtų vyriausybėje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS