Įtampa Paryžiuje: dėl karščio gali griūti Dievo Motinos katedros skliautai | Diena.lt

ĮTAMPA PARYŽIUJE: DĖL KARŠČIO GALI GRIŪTI DIEVO MOTINOS KATEDROS SKLIAUTAI

  • 1

Už Prancūzijos istorinių paminklų restauravimą atsakingas architektas Philippe'as Villeneuve'as (Filipas Vilnevas) ketvirtadienį perspėjo, kad dėl karščių padidėjo per gaisrą nukentėjusios Paryžiaus Dievo Motinos katedros skliautų griuvimo rizika, pranešė šalies žiniasklaida.

„Mano susirūpinimas susijęs su tuo, kad skliautų sandūros ir akmens mūras gali prarasti tvirtumą dėl išdžiūvimo, o tada sugriūti“, – televizijai „France 2“ sakė Ph. Villeneuve'as.

Jis paaiškino, kad į akmenines konstrukcijas įsigėręs vanduo dėl karščių gali išgaruoti, ir konstrukcijos gali pradėti skilinėti.

Dėl neįprastai aukštos oro temperatūros Paryžiuje buvo laikinai sustabdyti katedros atstatymo darbai. Juos planuojama atnaujinti po kelių dienų.

Ketvirtadienį Paryžiuje oras įkaito iki 42,6 laipsnio – tai rekordinė oro temperatūra Prancūzijos sostinėje per visą meteorologinių stebėjimų istoriją.

Didelis gaisras Paryžiaus Dievo Motinos katedrą nusiaubė balandžio 15 dieną. Jis kilo ant statybinių pastolių aplink tuo metu restauruotą stogą. Per gaisrą nugriuvo katedros smailė, įgriuvo stogas.

Anksčiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, kad katedrą būtina atstatyti per penkerius metus. Tokie terminai suglumino daugelį prancūzų architektų, manančių, kad darbai truks gerokai ilgiau.

Pačiame Paryžiaus centre esanti katedra yra tarp svarbiausių miesto simbolių; tai taip pat vienas garsiausių paminklų Europoje. Ji Paryžiaus vyskupo Maurice'o de Sully (Moriso de Siuli) iniciatyva buvo statoma nuo 1163 iki 1345 metų.

Per metus Paryžiaus Dievo Motinos katedroje apsilankydavo 14 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Tokia bus dievo valia, ir ne jums prieš dievą burnot (šiaip, tai DAR ne paskutinis jums išbandymas)...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS