Izraelio gynybos ministras: sunaikinus „Hamas“ Gazos Ruožo neplanuojama kontroliuoti | Diena.lt

IZRAELIO GYNYBOS MINISTRAS: SUNAIKINUS „HAMAS“ GAZOS RUOŽO NEPLANUOJAMA KONTROLIUOTI

  • 1

Izraelio gynybos ministras penktadienį pareiškė, kad šaliai sunaikinus palestiniečių islamistų kovotojų grupuotę „Hamas“, kariuomenė nekontroliuos gyvenimo Gazos Ruože.

Tai pirmas kartas, kai gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) kalbėjo apie ilgalaikius planus dėl Gazos Ruožo.

Y. Gallantas sakė, kad Izraelis tikisi, jog karas su „Hamas“ vyks trimis etapais. Jo teigimu, pirmiausia Izraelis atakuos grupuotę Gazos Ruože, rengdamas antskrydžius ir sausumos operacijas, tada įveiks pasipriešinimo židinius ir galiausiai nustos „atsakyti už gyvenimą Gazos Ruože“.

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro stipriai įtvirtintą Gazos Ruožo sieną su Izraeliu ir, žydų valstybės duomenimis, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o mažiausiai 199 žmones paėmė įkaitais.

Izraelis į atakas atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu. „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Izraelio smūgiai pražudė 4 tūkst.137 žmones.

Izraelis taip pat įvedė paralyžiuojančią Gazos Ruožo apsiaustį, dėl kurios jo gyventojams labai trūksta maisto, vandens ir degalų.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Cia tik pries kameras taip kalba. O mintyse jau sukasi naujos nausedijos su uzveistais zydais uzimtose teritorijose

SUSIJUSIOS NAUJIENOS