Izraelio kariuomenė pademonstravo įrašą, parodantį įkaitus Gazos ligoninėje | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ PADEMONSTRAVO ĮRAŠĄ, PARODANTĮ ĮKAITUS GAZOS LIGONINĖJE

  • 0

Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė saugumo kamerų nufilmuotą medžiagą, parodančią, kaip teigiama, į Gazos ligoninę „Dar al Shifa“ spalio 7-ąją atvedamus įkaitus, pagrobtus per „Hamas“ atakas Pietų Izraelyje.

„Dar al Shifa“ tapo atsakomųjų Izraelio karinių operacijų Gazos Ruože židiniu. Kariuomenė tvirtina, kad palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“ šia ligonine naudojasi kaip baze.

„Hamas“ ir medikai neigia, kad rūsiuose ir tuneliuose po ligonine yra vadavietė.

Pirmoje paskelbtos filmuotos medžiagos dalyje, pažymėtoje spalio 7-osios data ir 10.53 val. laiku, matyti vyras su šortais ir melsvais marškiniais, kurį penki kiti vyrai tempia per holą. Mažiausiai trys tų vyrų yra ginkluoti.

Antroje dalyje, pažymėtoje 10.55 val. laiku, sužeistas vyras vienais apatiniais guli ant lovos su ratukais, o ją stumia septyni vyrai, keturi iš jų ginkluoti. Sceną stebi keli vyrai mėlynais ligoninės drabužiais.

Naujienų agentūra AFP kol kas negalėjo patikrinti įrašų autentiškumo.

„Čia matote, kaip „Hamas“ veda įkaitą į vidų (...) jie veda jį į ligoninės vidų“, – teigė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris). Pasak jo, įrašuose matomi du įkaitai iš Nepalo ir Tailando.

„Abiejų šių įkaitų dar neradome, – sakė jis. – Nežinome, kur jie yra.“

Panašu, kad stebėjimo kamerų vaizdai buvo užfiksuoti tą rytą, kai ginkluoti „Hamas“ nariai surengė išpuolį prieš žydų valstybę, Izraelio valdžios institucijų duomenimis, nužudė apie 1,2 tūkst. asmenų, daugiausia civilių, ir įkaitais paėmė apie 240 žmonių.

Nuo to laiko Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą iš oro, sausumos ir jūros, o „Hamas“ valdomos teritorijos pareigūnai teigia, kad jau žuvo 13 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Karės, paimtos įkaite, žūtis

„Šie duomenys įrodo, kad teroristinė organizacija „Hamas“ žudynių dieną ligoninės „al Shifa“ kompleksą naudojo kaip teroristų infrastruktūrą“, – teigiama karinių ir žvalgybos tarnybų pareiškime.

Palestiniečių kovotojai šią filmuotą medžiagą neigia. „Hamas“ politinio biuro aukšto rango narys Izzatas al Rishqas (Izatas Riškas) išplatintame pareiškime teigė, kad grupuotė kelis įkaitus buvo nuvežusi į ligoninę gydytis, „juolab kad kai kurie iš jų buvo sužeisti per Izraelio oro antskrydžius“.

„Paskelbėme viso to nuotraukas, o kariuomenės atstovas spaudai elgiasi taip, tarsi būtų atradęs kažką neįtikėtina“, – pridūrė I. al Rishqas.

Šie duomenys įrodo, kad teroristinė organizacija „Hamas“ žudynių dieną ligoninės „al Shifa“ kompleksą naudojo kaip teroristų infrastruktūrą.

Sekmadienį Izraelio kariuomenė paskelbė, kad jos kariai aptiko 55 metrų ilgio tunelį 10 metrų gylyje po ligoninės „Dar al Shifa“ kompleksu. Anot kariuomenės, tunelis eina po ligonine ir baigiasi prie slėptuvės nuo sprogimų.

D. Hagari taip pat pateikė daugiau informacijos apie įkaite paimtos 19-metės karės Noa Marciano (Noa Marsiano) mirtį. Penktadienį žydų kariai pranešė radę jos palaikus netoli  „Dar al Shifa“ – didžiausios Gazos Ruožo ligoninės.

„Hamas“ tvirtina, kad ji žuvo per Izraelio oro antskrydį, tačiau izraeliečiai tai neigia ir tvirtina, kad ją nužudė palestiniečių kovotojai.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai nurodė, kad N. Marciano buvo laikoma įkaite visai šalia „Dar al Shifa“.

„Per kovą, vykusią netoli tos vietos, kur ji buvo laikoma nelaisvėje, Noa pagrobėjas iš „Hamas“ žuvo, o Noa buvo sužeista“, – sakė jis ir pabrėžė, kad jos patirti sužalojimai nekėlė pavojaus gyvybei.

D. Hagari, remdamasis konkrečia žvalgybine informacija, teigė, kad „Hamas“ kovotojai N. Marciano nuvedė į ligoninę „Dar al Shifa“ ir ten ją nužudė. Kariuomenės atstovas pridūrė, kad jos kūnas ant oranžinių neštuvų buvo išmestas prie ligoninės, kur jį rado kariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS