Izraelio kariuomenė pasiūlė Gazos Ruožo gyventojų evakuacijos planą | Diena.lt

IZRAELIO KARIUOMENĖ PASIŪLĖ GAZOS RUOŽO GYVENTOJŲ EVAKUACIJOS PLANĄ

  • 0

Izraelio kariuomenė pirmadienį pasiūlė Gazos Ruožo gyventojų evakuacijos planą po to, kai ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad norint pasiekti visišką pergalę prieš islamistinį judėjimą „Hamas“ būtina karinė operacija pietiniame palestiniečių anklavo mieste Rafoje.

Užsienio šalių vyriausybės ir pagalbos organizacijos ne kartą išreiškė nuogąstavimus, kad Izraelio įsiveržimas į Rafą sukels masinių aukų.

Be to, per šį miestą iš Egipto į palestiniečių anklavą atkeliauja humanitarinė pagalba.

B. Netanyahu biuro pirmadienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad Izraelio kariuomenė „karo ministrų kabinetui pateikė Gazos Ruožo gyventojų evakuacijos iš kovos zonų planą ir būsimą operatyvinį planą“.

Tačiau nepateikiama jokios informacijos apie tai, kaip ir kur būtų perkelti gyventojai.

Jei pasieksime (paliaubų) susitarimą, jis bus šiek tiek atidėtas, bet įvyks.

Apie tai pranešta po Dohoje surengtų Egipto, Kataro ir JAV ekspertų derybų, kuriose taip pat dalyvavo Izraelio ir „Hamas“ atstovai, pranešė Egipto valstybinė žiniasklaida.

Pasak žydų valstybės sąjungininkės JAV, šios tarpininkavimo pastangos padėjo susitarti dėl ugnies nutraukimo ir įkaitų paleidimo. Tuo tarpu „Hamas“ šaltinis nurodė, kad derybų metu grupuotės atstovai primygtinai reikalavo, kad Izraelio pajėgos pasitrauktų iš Gazos Ruožo.

Tačiau sekmadienį B. Netanyahu pareiškė, kad sausumos įsiveržimas į Rafą leistų Izraeliui pasiekti visišką pergalę prieš „Hamas“.

„Jei pasieksime (paliaubų) susitarimą, jis bus šiek tiek atidėtas, bet įvyks“, – sakė jis televizijai CBS.

„Tai turi būti padaryta, nes mūsų tikslas – visiška pergalė, o visiška pergalė yra pasiekiama – ne po kelių mėnesių ar savaičių, kai tik pradėsime operaciją“, – pridūrė premjeras.

Per precedento neturintį „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį spalio 7 dieną palestiniečių kovotojai paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio teigimu, 130 tebėra Gazos Ruože, įskaitant 30, kaip manoma, žuvusiųjų.

Pastarosiomis savaitėmis didėja tarptautinis spaudimas nutraukti ugnį, Izraelio karinio puolimo palestiniečių teritorijoje aukų skaičiui, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, artėjant prie 30 tūkstančių.

Izraelis pažadėjo sunaikinti Gazos Ruožą valdančią organizaciją „Hamas“, taip atsakydamas į spalį įvykdytą išpuolį, per kurį, Izraelio teigimu, žuvo 1 tūkst. 160 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS