Izraelio pareigūnai atšaukė sprendimą nutraukti AP transliacijas iš Gazos Ruožo | Diena.lt

IZRAELIO PAREIGŪNAI ATŠAUKĖ SPRENDIMĄ NUTRAUKTI AP TRANSLIACIJAS IŠ GAZOS RUOŽO

  • 1

Izraelio pareigūnai antradienį atšaukė savo sprendimą neleisti naujienų agentūrai „The Associated Press“ vykdyti tiesioginių vaizdo transliacijų iš karo nuniokoto Gazos Ruožo šiaurinės dalies.

Izraelio susisiekimo ministras Shlomo Karhi (Šlomas Karhis) nurodė atšaukiantis šį sprendimą, kuriuo žydų valstybė kaltina šią naujienų agentūrą, kad ji, nesilaikydama naujojo žiniasklaidos įstatymo, perduoda vaizdinę medžiagą kanalui „Al Jazeera“.

„Dabar įsakiau atšaukti minėtą veiksmą ir grąžinti įrangą AP agentūrai“, – teigiama Sh. Karhi išplatintame pranešime.

„Mes tiesiogiai bendraujame su Izraelio vyriausybe, kad išreikštume savo susirūpinimą dėl šių veiksmų ir paprašytume juos atšaukti“, – anksčiau antradienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovas spaudai.

Antradienio popietę susisiekimo ministro pareigūnai atvyko į AP buvimo vietą Sderote, Pietų Izraelyje, ir konfiskavo įrangą. Jie įteikė Sh. Karhi pasirašytą įsakymą, kuriame teigiama, kad AP pažeidžia užsienio transliuotojų įstatymą.

AP pranešė, kad Izraelio pareigūnai konfiskavo naujienų agentūros kamerą ir transliavimo įrangą, kuria ji filmuodavo šiaurinę palestiniečių anklavo dalį.

Naujienų agentūra griežčiausiai pasmerkė šį Izraelio vyriausybės žingsnį.

Komentuodama naujausią žydų valstybės sprendimą grąžinti įrangą, AP pareiškė: „Nors džiaugiamės šiuo pokyčiu, mums ir toliau kelia susirūpinimą Izraelio vyriausybės taikomas Užsienio transliavimo įstatymas ir nepriklausomų žurnalistų galimybė laisvai dirbti Izraelyje.“

AP pridūrė, kad „Al Jazeera“ yra vienas iš tūkstančių naujienų agentūros klientų, turinčių prieigą prie tiesioginių transliacijų.

Dabar įsakiau atšaukti minėtą veiksmą ir grąžinti įrangą AP agentūrai.

Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) pareiškė, kad vyriausybė „išprotėjo“.

„Tai ne „Al Jazeera“, tai Amerikos žiniasklaidos priemonė, pelniusi 53 Pulitzerio (Pulicerio) premijas“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė jis.

Izraelio pareigūnai gegužės 5 dieną nusprendė uždaryti Katare įsikūrusio naujienų kanalo „Al Jazeera“ Izraelyje esančius biurus, taip pat konfiskuoti įrenginius, naudojamus kanalo turiniui perduoti, ir apriboti interneto svetainių transliacijas.

Izraelis jau seniai nesutaria su „Al Jazeera“, kaltindamas jį šališkumu. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) „Al Jazeera“ yra pavadinęs „teroro kanalu“, skirtu kurstyti žmones.

„Al Jazeera“ yra viena iš nedaugelio tarptautinių naujienų agentūrų, kuri nuo karo pradžios liko Gazos Ruože, transliavo oro antskrydžių ir perpildytų ligoninių vaizdus, kaltindama Izraelį dėl masinių žudynių.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 170 izraeliečių ir užsieniečių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, paremti oficialiais Izraelio skaičiais.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 128, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo 35 tūkst. 647 žmonės, daugiausia civiliai, skelbia islamistų grupuotės valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pafo

Žydus kaip tarakonus su dichlofosu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS