Izraelio vyriausybės atstovas patvirtino, kad B. Netanyahu paleido karo kabinetą | Diena.lt

IZRAELIO VYRIAUSYBĖS ATSTOVAS PATVIRTINO, KAD B. NETANYAHU PALEIDO KARO KABINETĄ

  • 3

Izraelio vyriausybės atstovas pirmadienį patvirtino, kad ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paleido įtakingą karo kabinetą, vadovavusį karui Gazos Ruože.

Karo kabinetas paleistas iš vyriausybės šį mėnesį pasitraukus opozicijos parlamentarui, centristų lyderiui Benny Gantzui (Beniui Gancui), kuris pirmosiomis karo dienomis prisidėjo prie koalicijos. Jis reikalavo, kad būtų suformuotas mažas karo kabinetas – kaip priemonė nustumti į šoną kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjus B. Netanyahu vyriausybėje.

Premjero biuro atstovas Davidas Menceris reporteriams sakė, kad karo kabinetas buvo buvusio kariuomenės vado ir gynybos ministro B. Gantzo iškelta sąlyga – tik ją įvykdžius jis prisijungė prie vienybės vyriausybės.

„Tad p. Gantzui pasitraukus iš vyriausybės šio kabineto nebereikia. Jo pareigas perims saugumo kabinetas“, – sakė D. Menceris.

Karo kabineto, kuris nuo pat Izraelio ir palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ karo Gazos Ruože pradžios priimdavo svarbius sprendimus, nariai buvo B. Gantzas, B. Netanyahu ir gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas).

Pasak Izraelio žiniasklaidos, karo kabineto panaikinimas, kuris neturėtų sukelti jokių didelių politinių pokyčių, turi atremti kraštutinių dešiniųjų politikų, siekiančių didesnio vaidmens priimant sprendimus, spaudimą. Esą B. Netanyahu karo kabinetą paleido nenorėdamas įtraukti kraštutinių dešiniųjų į šį jautrų forumą, baimindamasis pakenkti santykiams su sąjungininkėmis Vakaruose, pavyzdžiui, Jungtinėmis Valstijomis.

D. Menceris neatsakė į klausimą, ar B. Netanyahu sprendimu siekiama duoti atkirtį partneriams iš kraštutinės dešinės ir sustiprinti savo pozicijas dėl sprendimų priėmimo.

Nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas), kurie abu yra saugumo kabineto nariai ir nepritaria paliauboms, kol „Hamas“ nebus eliminuotas, spaudė B. Netanyahu įtraukti juos į karo kabinetą.

Karas tarp Izraelio ir „Hamas“ vadovaujamų palestiniečių kovotojų prasidėjo, kai Gazos Ruožą valdančios islamistų grupuotės kovotojai spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį.

Remiantis oficialiais Izraelio duomenimis, per tą išpuolį Izraelyje žuvo 1 tūkst. 194 žmonės, daugiausia civiliai gyventojai.

Izraelio atsakomojo karinio puolimo metu žuvo mažiausiai 37 tūkst. 347 žmonės, taip pat daugiausia civiliai, rodo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti naujausi duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kada

Sita slu....n.....ra .... Pasodys iki gyvos galvos....... Kandonas

o

kas jam patare ir gelbeja nuo KT jei ne senas /lapinas/ hazmos galva jakov kedmy kurio deka brazausks isalde 75/ kgb /mosfilja;as/nuo berijos laiku//////

Faktas

Paleido žudikų gauja, nes kabinetas suprato kad daro karo nusikaltimus ir nenori dalyvauti žudant Palestinos civilius ir okupuojant teritoriją .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS