Izraelio parlamente prisiekė nauja vienybės vyriausybė | Diena.lt

IZRAELIO PARLAMENTE PRISIEKĖ NAUJA VIENYBĖS VYRIAUSYBĖ

  • 1

Izraelio parlamente sekmadienį prisaikdinta nauja vienybės vyriausybė, kuriai vadovaus ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) ir jo buvęs priešininkas Benny Gantzas (Benis Gancas).

Tokiu būdu šalyje nutraukta daugiau nei 500 dienų trukusi politikė aklavietė.

Izraelio parlamento Kneseto nariai oficialiai pritarė trejų metų koalicinei vyriausybei, už kurią balsavo 73 parlamento nariai, o 46 buvo prieš. Vienas Kneseto narys balsavime nedalyvavo.

Prieš balsavimą kreipdamasis į parlamento narius B. Netanyahu žadėjo įgyvendinti prieštaringai vertinamą planą ir aneksuoti dideles dalis okupuoto Vakarų Kranto. B. Netanyahu taip pat sakė, kad kadenciją pradedanti vyriausybė turėtų taikyti Izraelio suverenitetą Vakarų Krante esančioms nausėdijoms.

„Atėjo laikas taikyti Izraelio teisę ir rašyti naują šlovingą Sionizmo istorijos skyrių“, – sakė B. Netanyahu, kalbėdamas apie žydų nausėdijas okupuotose palestiniečių teritorijose.

Manoma, kad toks žingsnis sukels tarptautinį pasipiktinimą ir dar labiau paskatins įtampą Vakarų Krante, kuriame gyvena beveik 3 mln. palestiniečių ir maždaug 400 tūkst. izraeliečių. Pastarieji gyvena nausėdijose, kurios tarptautinės teisės požiūriu yra laikomos neteisėtomis.

B. Netanyahu parlamento nariams sakė, kad aneksija „nenutolins mūsų nuo taikos, ji suartins mus“.

Naujoji Izraelio vyriausybė darbą pradeda siaučiant koronaviruso pandemijai. Ji buvo suformuota po ilgos politinės krizės, kuri truko daugiau nei 500 dienų. Jos metu buvo surengti treji rinkimai be aiškaus laimėtojo.

Galiausiai praėjusį mėnesį dešiniojo sparno politikos veteranas B. Netanyahu ir centristas buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas susitarė dėl koalicinės vyriausybės. Vyriausybė inauguracija planuota praėjusį ketvirtadienį, tačiau B. Netanyahu paprašė dar trijų dienų, kad su jo ištikimais šalininkais „Likud“ partijoje būtų galima suderinti kandidatus dirbti vyriausybėje.

Vakarų Kranto aneksija?

Pagal trejų metų koalicinį susitarimą, B. Netanyahu pirmuosius 18 mėnesių eis premjero pareigas. Tai yra laikoma rimta B. Netanyahu, kuris po savaitės turėtų stoti prieš teismą dėl kaltinimų korupcija, pergalė. Pats B. Netanyahu kaltinimus neigia.

O B. Gantzas taps pakaitiniu premjeru. Tai bus nauja pozicija Izraelio valdžios sistemoje. Vėliau su B. Netanyahu jis apsikeis vietomis.

Pagrindiniai naujosios vyriausybės prioritetai bus kova su koronavirusu ir pandemijos paveiktos ekonomikos gaivinimas. Taip pat naujoji vyriausybė po kelių savaičių gali susidurti su dar viena tarptautine krize dėl Vakarų Kranto.

Pagal B. Netanyahu ir B. Gantzo susitarimą, nuo liepos 1 d. vyriausybė inicijuos veiksmus, kad įgyvendintų prieštaringai vertinamą Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) taikos planą siekiant išspręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Pagal palestiniečių atmetamą planą, Vašingtonas uždega žalią šviesą Izraeliui aneksuoti žydų nausėdijas ir kitas teritorijas Vakarų Krante.

Kai kurie ekspertai perspėja, kad Jordanija gali pasitraukti iš istorinio 1994 metų taikos susitarimo su Izraeliu, jeigu žydų valstybė mėgins aneksuoti strategiškai svarbų pasienyje esantį Jordano slėnis.

„Jeigu Izraelis tikrai liepą aneksuos Vakarų Krantą, tai prives prie didžiulio konflikto su Jordanijos Hašemitų Karalyste“, – Vokietijos žurnalui „Der Spiegel“ prieš kelias dienas sakė Jordanijos karalius Abdullah (Abdula) II.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

??????...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS