Izraelio premjeras neteko daugumos, iš koalicijos pasitraukus parlamentarei | Diena.lt

IZRAELIO PREMJERAS NETEKO DAUGUMOS, IŠ KOALICIJOS PASITRAUKUS PARLAMENTAREI

Izraelio ministro pirmininko Naftali Bennetto (Naftalio Beneto) partijos „Yamina“ svarbi narė trečiadienį paskelbė, jog traukiasi iš koalicinės vyriausybės, žengdama netikėtą žingsnį, dėl kurio premjeras liks be daugumos parlamente.

Pasitraukus Idit Silman, N. Bennetto ideologiškai marga koalicija, apimanti kone visą politinį spektrą, pradedant žydų nacionalistais ir baigiant arabais, parlamente liko su 60 vietų. Tiek pat vietų turi ir opozicija.    

„Bandžiau eiti vienybės keliu. Daug dirbau šios koalicijos labui“, – išplatintame pareiškime nurodė I. Silman, religinga konservatorė, ėjusi koalicijos pirmininkės pareigas.

„Deja, negaliu dalyvauti, kai kenkiama Izraelio žydų tapatybei“, – pridūrė ji.

Pirmadienį I. Silman pažėrė aštrios kritikos sveikatos apsaugos ministrui Nitzanui Horowitzui (Nicanui Horovicui), nurodžiusiam ligoninių vadovams nedrausti per artėjančią žydų Paschą šiose gydymo įstaigose raugintos duonos produktų. Ministras šį nurodymą davė Aukščiausiajam Teismui neseniai panaikinus daug metų galiojusį draudimą. 

Pagal žydų tradiciją, septynias dienas trunkančios Paschos metu draudžiama vartoti raugo turinčių produktų.

„Traukiuosi iš koalicijos ir bandysiu toliau įkalbinėti savo draugus, kad jie grįžtų namo ir suformuotų dešiniojo sparno vyriausybę“, – sakė I. Silman.

„Žinau, kad nesu vienintelė, kuri taip mano“, – pridūrė ji.

I. Silman paskelbus apie pasitraukimą iš koalicijos, palaikymą jai išsakė kiti dešiniojo sparno politikai, kurie nepaliaujamai ją puolė nuo tada, kai N. Bennettas sulaužė rinkimų kampanijos metu duotus pažadus ir pernai sudarė valdančiąją koaliciją.

„Idit, tu įrodei, kad tau rūpi Izraelio žydų tapatybė, Izraelio žemė, ir aš sveikinu tave grįžus namo į tautinę stovyklą“, – paskelbtame vaizdo kreipimesi sakė opozicijos lyderis, partijos „Likud“ pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

„Kviečiu visus, kurie buvo išrinkti tautinės stovyklos balsais, pasekti Idit pavyzdžiu ir grįžti namo. Būsite priimti su visa derama pagarba ir išskėstomis rankomis“, – sakė buvęs dešiniojo sparno premjeras.

Savo koalicijai nerengiant naujų rinkimų suformuoti B. Netanyahu reikėtų mažiausiai 61 įstatymų leidėjo paramos, kurios jis šiuo metu neturi.

Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) iš ultradešiniosios partijos „HaTzionut HaDatit“ („Religinis sionizmas“), anksčiau buvęs N. Bennetto politiniu partneriu, padėkojo I. Silman už „drąsą žengti sudėtingą žingsnį“ ir prognozavo, kad valdančioji koalicija dėl šių permainų subyrės.

„Tai kairiojo sparno nesionistinės N. Bennetto ir islamistų judėjimo vyriausybės pabaigos pradžia“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

N. Bennetto partija „Yamina“ 120 vietų parlamente dabar turi tik penkias vietas. Premjeras kol kas jokių komentarų nepaskelbė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS