Izraelio ultradešiniųjų lyderis A.Liebermanas grįžo į užsienio reikalų ministro postą | Diena.lt

IZRAELIO ULTRADEŠINIŲJŲ LYDERIS A.LIEBERMANAS GRĮŽO Į UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRO POSTĄ

  • 0

Ultradešiniųjų pažiūrų ir karingo būdo Izraelio politikas Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) pirmadienį davė priesaiką parlamento akivaizdoje, grįždamas į užsienio reikalų ministro postą po to, kai buvo iš jo atsistatydinęs dėl kaltinimų korupcija.

120 narių turintis Knesetas patvirtino jo grįžimą į diplomatijos vadovo pareigas 62 balsais prieš 17, praėjus beveik metams po to, kai A.Liebermanas atsistatydino, kad galėtų apsiginti nuo kaltinimų korupcija, kurie buvo panaikinti praeitą savaitę.

A.Liebermanas vadovauja ultranacionalistų partijai „Yisrael Beitenu“ („Izraelis  - mūsų namai“), kuri spalį sudarė oficialų aljansą su premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) partija „Likud“.

Anksčiau pirmadienį B.Netanyahu sakė per ministrų ir aljanso įstatymų leidėjų susitikimą, kad tikisi A.Liebermano grįžimo į vyriausybę.

„Po kelių valandų galėsime pasveikinti (jį), grįžusį prie kabineto stalo, – premjero pasisakymą transliavo visuomeninis radijas. – Aš jo pasiilgau.“

„Mūsų laukia daug darbų; dideli išbandymai ir iššūkiai, – sakė B.Netanyahu. – Sveikas sugrįžęs“.

Pasitraukus A.Liebermanui premjeras pats ėjo užsienio reikalų ministro pareigas, o viceministro postą užėmė Zeevas Elkinas iš „Yisrael Beitenu“.

Kneseto paskelbtame pareiškime teigiama, kad dabar Z.Elkinas turės palikti šį postą.

Daugiau detalių pareiškime nepateikiama, tačiau žiniasklaida daro prielaidą, kad viceministro postas veikiausiai atiteks kitai partijai, nes po A.Liebermano sugrįžimo „Yisrael Beitenu“ dar sustiprino savo pozicijas aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.

Taip pat intensyviai varžomasi dėl to, kas pakeis A.Liebermaną svarbaus parlamento Užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininko poste, kuris dabar liko laisvas.

Kritikai jau seniai kaltina A.Liebermaną rasizmu. Ši kritika ypač sustiprėjo po to, kai jis pareiškė, kad dauguma arabų gyvenamų Izraelio rajonų turėtų būti prijungti prie Palestinos valstybės mainais į Izraelio teisę pasilikti savo nausėdijas Vakarų Krante.

A.Liebermanas taip pat neslepia paniekos Vakarų remiamam palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui), kurį vadina „diplomatiniu teroristu“ ir kliūtimi taikai.

Įstatymų leidėja Zehava Gal-On iš opozicinės kairiojo sparno partijos „Meretz“ sakė, kad stambaus sudėjimo buvusio naktinio klubo apsaugininko sugrįžimas į ankstesnį postą vyriausybėje gali dar apsunkinti trapias taikos derybas su palestiniečiais, kurioms tarpininkauja JAV.

„Tai tarsi padėti bombą taikos procese“, – sakė ji Knesete.

A.Liebermanas atsistatydino 2012 metų gruodį, kai jam buvo pareikšti oficialūs kaltinimai dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu. Tai įvyko po to, kai A.Liebermanas paskyrė Latvijos ambasadoriumi Zeevą Ben Aryeh (Zeevą Ben Arją), kuris prieš tai įspėjo ministrą apie policijos tyrimą dėl įtartinos jo veiklos.

Prokurorai tvirtino, kad postas ambasadoriui buvo skirtas kaip atlygis, todėl tai buvo rimtas interesų konfliktas, ypač turint galvoje faktą, kad A.Liebermanas niekam neužsiminė apie Z.Ben Aryeh suteiktą informaciją.

Jeruzalės teismas trečiadienį nusprendė, kad A.Liebermano veiksmai traktuotini kaip „nederamas elgesys“, ir per posėdį, kuris truko vos kelias minutes, jį išteisino.

Sekmadienį generalinė prokuratūra reaguodama į teismo sprendimą pareiškė, kad nors A.Liebermano veiksmai etikos požiūriu buvo abejotini, „nėra teisinio pagrindo neskirti jo ministru“.

Parlamentaras Micky Rosenthalis (Mikis Rozentalis) iš centro kairiųjų Darbo partijos sakė, kad pirmadienį parlamente vykę debatai dėl A.Liebermano paskyrimo parodė, kad nors teismas jį išteisino dėl įstatymų pažeidimo, „dėl jo viešo elgesio tebetvyro didžiulis šešėlis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS