Izraelis iškvies Ukrainos ambasadorių dėl kaltinimo prorusiškumu | Diena.lt

IZRAELIS IŠKVIES UKRAINOS AMBASADORIŲ DĖL KALTINIMO PRORUSIŠKUMU

  • 0

Izraelio užsienio reikalų ministerija antradienį sakė iškviesianti Ukrainos ambasadorių paaiškinti ambasados komentaro, kad dabartinė Izraelio vyriausybė laikosi aiškiai prorusiškos pozicijos.

„Atsižvelgiant į jo kartotas pastabas prieš Izraelio politiką, Ukrainos ambasadorius Jevhenas Kornijčukas buvo iškviestas paaiškinti... Užsienio reikalų ministerijoje liepos 3 dieną“, – teigiama ministerijos pareiškime.

„Izraelio vyriausybė toliau remia bendradarbiavimą su Ukraina, kaip sutarta tarp šių šalių, – sakoma jame. – Ambasadoriaus elgesys [tam] nepadeda.“

Rusijai pernai vasarį pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą, Izraelis užėmė atsargią poziciją ir stengiasi išlaikyti neutralumą tarp kariaujančių šalių. Per karą Izraelis nusiuntė humanitarinės pagalbos Ukrainai, bet netiekė ginklų.

Sekmadienį Ukrainos ambasada apkaltino dabartinę Izraelio vyriausybę pasirinkus glaudaus bendradarbiavimo su Rusija kelią ir atkreipė dėmesį, kad „beveik nėra Izraelio humanitarinės pagalbos Ukrainai“. Ambasada taip pat paminėjo premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) komentarą, jog Izraeliui reikia bendradarbiauti su Rusija norint tęsti oro kampaniją prieš Irano taikinius Sirijoje.

Neseniai interviu laikraščiui „The Jerusalem Post“ B. Netanyahu taip pat teigė, kad Ukrainai perduota ginkluotė gali patekti į rankas Iranui ir būti panaudota prieš Izraelį.

„Izraelio vadovybė, slėpdamasi už žodinės demagogijos apie savo neutralumą (nors to ir nebenuslėpdama) aktyviai mezga ryšius su Rusijos Federacija“, – sakoma sekmadienio pranešime.

„Tikrovėje... vadinamasis Izraelio vyriausybės neutralumas yra aiški prorusiška pozicija“, – teigė Ukrainos ambasada.

„Raginame Izraelio vyriausybę pakeisti savo poziciją ir remti Ukrainą gynybai skirtomis priemonėmis, remti laisvę ir demokratinę pasaulio tvarką“, – priduriama pareiškime, paskelbtame socialiniuose tinkluose.

Jis pasirodė keturios dienos po to, kai Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas telefonu, kaip teigiama, labai produktyviai pasikalbėjo su kolega Izraelyje Yoavu Gallantu (Joavu Galantu).

„Aptarėme dabartinę situaciją... ir ukrainiečių apsaugojimo nuo grėsmių iš oro projekto perspektyvas. Iranietiški dronai kelia grėsmę abiejų mūsų šalių saugumui. Kliaujamės Izraelio pagalba dėl jų atrėmimo“, – sakoma O. Reznikovo pareiškime.

Gairės: karas Ukrainoje, Izraelis, Ukrainos ambasadorius, Jevhenas Kornijčukas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS