Izraelis po dviejų karantino mėnesių atšaukė daugelį suvaržymų | Diena.lt

IZRAELIS PO DVIEJŲ KARANTINO MĖNESIŲ ATŠAUKĖ DAUGELĮ SUVARŽYMŲ

  • 2

Izraelis sekmadienį atšaukė daugelį dėl koronaviruso įvestų suvaržymų ir pradėjo atverti savo ekonomiką, vakcinavimo kampanijai ir trečiam visuotiniam karantinui pradėjus mažinti naujų užsikrėtimo atvejų skaičių.

Dauguma moksleivių po beveik dviejų mėnesių sugrįžo į klases, vėl atidaryti muziejai, bibliotekos, parduotuvių centrai. Kai kurie suvaržymai dėl lankytojų skaičiaus išlieka. Visa švietimo sistema prie normalaus darbo turėtų sugrįžti kovo pradžioje.

Sporto salės, baseinai, kino teatrai ir restoranai atveriami žmonėms, paskiepytiems dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis.

Izraelis savo planą leisti paskiepytiems žmonėms dalyvauti kultūriniuose renginiuose, skristi į užsienį ir lankytis restoranuose bei sveikatos klubuose šeštadienį pristatė pasitelkdamas „žalio ženklelio“ programėlę, kurios įdiegimą lydėjo techniniai sunkumai.

Izraeliui sudarius susitarimą su „Pfizer“ išmainyti duomenis į vakcinos dozes, jo skiepijimo kampanija pastaruosius du mėnesius buvo sparčiausia pasaulyje. Šiuo metu beveik pusė iš 9,3 mln. šalies gyventojų jau yra paskiepyti pirmąja „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos doze. Kone 3 mln. gyventojų jau yra gavę antrąją dozę.

Šalis sulaukė tarptautinės kritikos dėl to, kad jos itin sėkminga vakcinavimo kampanija iš esmės neapėmė palestiniečių Vakarų Krante ir Gazos Ruože. Tai akcentuoja palestiniečių priklausomybę nuo Izraelio, jiems stengiantis kovoti su pandemija. Neseniai Izraelis padėjo perduoti pirmuosius 2 tūkst. rusiškos vakcinos „Sputnik V“ dozių iš Vakarų Kranto į Gazos Ruožą.

Vis dėlto koronavirusas Izraelyje vis dar sparčiai plinta, tad judėjimo bei susibūrimų ribojimai, įvesti gruodžio pabaigoje drauge su karantinu, lieka galioti.

Izraelyje nuo pandemijos pradžios užregistruota mažiausiai 743 tūkst. COVID-19 atvejų ir mažiausiai 5 521 mirties nuo šios ligos atvejis. Trys karantinai paralyžiavo ekonomiką, o nedarbas šiuo metu yra didesnis nei 20 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Buldozeris

Nei silta, nei salta kas ten pas juos vyksta. Ne dienos be Azijos?

Kopustas.

Nu gal kaip nors, Duok ir Padek Dieve tie Zydukai kaip nors isgyvens. Be Zyduku Pasaulis butu Nepilnavertis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS