Izraelis reikalauja paleisti žmogaus teisių komisiją: jų antisemitiniai pareiškimai – dėmė visoms JT | Diena.lt

IZRAELIS REIKALAUJA PALEISTI ŽMOGAUS TEISIŲ KOMISIJĄ: JŲ ANTISEMITINIAI PAREIŠKIMAI – DĖMĖ VISOMS JT

Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) sekmadienį padidino spaudimą Jungtinėms Tautoms paleisti padėtį žydų valstybėje tiriančią komisiją, pateikęs skundą JT generaliniam sekretoriui dėl šio organo vieno nario „antisemitinių“ pareiškimų.

Tyrimo komisija (TK), besiaiškinanti pažeidimus Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, buvo įkurta JT Žmogaus teisių tarybos praeitais metais po 11 dienų trukusio Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų karo.

Izraelis kategoriškai atsisakė bendradarbiauti su komisija, kuri, tirdama dešimtmečius besitęsiančio konflikto „visas gilumines priežastis“ iki šiol daugiausiai kaltino žydų valstybę.

Kaip pranešama, liepos 25 dieną komisijos narys Miloonas Kothari (Milunas Kotaris) kalbėjo apie „žydų lobistus“ ir kėlė klausimą, ar Izraelis nusipelnė narystės Jungtinėse Tautose. Šie pranešimai vėl atgaivino senus skundus, kad Žmogaus teisių taryba nusistačiusi prieš žydų valstybę.

„Šie antisemitiniai pareiškimai yra dėmė visoms Jungtinėms Tautoms ir nėra deramos tokias atsakintas pareigas užimančiam asmeniui“, – sakoma Y. Lapido laiške JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antonijui Guterišui).

Komisija „buvo iš pagrindų sukompromituota jos vadovybės viešai išreikšto išankstinio nusistatymo“, pridūrė Y. Lapidas ir pareikalavo „nedelsiant pašalinti visus tris narius“.

Izraelio ambasadorius Ženevoje penktadienį irgi reikalavo, kad Žmogaus teisių tarybos pirmininkas komisiją paleistų.

Internetinio leidinio „Mondeweiss“ pirmadienį paskelbtame interviu paklaustas apie valstybių narių kritiką komisijai M. Kothari atkreipė dėmesį į platesnes pastangas žlugdyti šio organo vykdomus tyrimus.

„Esame labai nuliūdinti socialinės žiniasklaidos, kontroliuojamos arba žydų lobistų, arba specifinių NVO. Metama daug pinigų mėginant mus diskredituoti“, – kalbėjo jis.

Keli ambasadoriai, įskaitant Jungtinės Karalystės ir JAV pasiuntinius, irgi piktinosi šiais pareiškimais.

Komisijos pirmininkė Navi Pillay (Navi Pilai), buvusi JT žmogaus teisių vadovė, sakė, kad M. Kothari komentarai „atrodo tyčia ištraukti iš konteksto“ ir kad jie buvo „sąmoningai klaidingai cituojami“.

Pareigūnė sakė, kad komisijos nario komentarai atspindi „komisijos nusivylimą dėl besitęsiančio [Izraelio] bendradarbiavimo stygiaus“ atliekant tyrimus.

Y. Lapidas vadino N. Pillay pastangas ginti M. Kothari „melagingomis“ ir pareiškė, kad komisija „kursto“ antisemitizmą.

„Šmeižtas apie „žydų lobistus“, besistengiančius „kontroliuoti“ žiniasklaidą, primena šiuolaikinės istorijos tamsiausias dienas“, – teigė Y. Lapidas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JT rusijos palaikytojai

Niekas nekelia skandalo ir dėl Ukrainos belaivių nužudymo ir mūsų, žmogaus teisių aktyvistų nematyti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS