Izraelis: varžovai susitarė pradėti konsultacijas dėl valdančiosios koalicijos | Diena.lt

IZRAELIS: VARŽOVAI SUSITARĖ PRADĖTI KONSULTACIJAS DĖL VALDANČIOSIOS KOALICIJOS

Praėjus savaitei po parlamento rinkimų Izraelyje ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir jo politinis priešininkas Benny‘is Gantzas susitarė pradėti konsultacijas dėl valdančiosios koalicijos. Abu politikus pirmadienio vakarą Jeruzalėje priėmė prezidentas Reuvenas Rivlinas. Po susitikimo B. Netanyahu ir B. Gantzas paskelbė apie antradienį vyksiančius jų vyriausiųjų derybininkų pokalbius.

„Mes žengėme labai svarbų žingsnį į priekį“, – pareiškė R. Rivlinas. Jis prieš tai pasisakė už „stabilią vyriausybę“, kurioje dalyvautų B. Netanyahu „Likud“ partija ir centro dešinysis sąrašas „Mėlyna balta“. Po susitikimo prezidentas dar karą pabrėžė, kad atmeta naujus rinkimus.

„Visuomenė nenori dar vienų rinkimų“, – sakė R. Rivlinas. Gyventojai esą viliasi, jog abiejų partijų lyderiai ras sprendimą, kad būtų užkirstas kelias naujiems rinkimams. „Net jei tai turi asmeninę ar ideologinę kainą“, - pridūrė prezidentas.

Trečiadienį R. Rivlinas vėl susitiks su abiem lyderiais. Manoma, kad tada jis vienam jų paves formuoti vyriausybę. Trečiadienį bus paskelbti ir oficialūs galutiniai rinkimų rezultatai.

Rinkimuose daugiausiai mandatų – 33 iš 120 – iškovojo B. Gantzo sąrašas. „Likud“ partija gavo 31 vietą. Jei bus sudaroma vienybės vyriausybė, B. Gantzas siekia premjero posto sau.

B. Netanyahu pirmadienį susitikime su „Likud“ parlamentarais pasisakė už koaliciją su B. Gantzo „Mėlyna balta“. Toks aljansas yra „vienintelė vyriausybė, kuri gali būti sudaryta šiomis aplinkybėmis“, – sakė B. Netanyahu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS