Izraelyje – naujas masinis mitingas prieš teismų reformas | Diena.lt

IZRAELYJE – NAUJAS MASINIS MITINGAS PRIEŠ TEISMŲ REFORMAS

Vėliavomis mojavę izraeliečiai šeštadienį jau aštuntą savaitę iš eilės buvo susirinkę į masinį protestą, kad išreikštų savo nepritarimą vyriausybės teisinėms reformoms, kurias kritikai laiko grėsme demokratijai.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad po to, kai įstatymų leidėjai šią savaitę žengė žingsnį į priekį tvirtindami reformas, kuri yra esminė naujos ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) administracijos, pradėjusios eiti pareigas gruodžio mėnesį, politinės darbotvarkės dalis, minios vėl rinkosi gatvėse dešimtimis tūkstančių žmonių.

Už korupciją teisiamas B. Netanyahu sudarė koalicinius susitarimus ir suformavo labiausiai į politinę dešinę nutolusią vyriausybę per visą Izraelio istoriją.

Kritikai, įskaitant Aukščiausiojo Teismo pirmininkę Esther Hayut (Ester Hajut), pasmerkė įstatymo projektą kaip pasikėsinimą į Izraelio teismų nepriklausomybę.

Kai kurie B. Netanyahu kritikai taip pat susiejo reformų planą su vykstančiu teismo procesu dėl korupcijos, teigdami, kad B. Netanyahu siekia pakenkti teismų sistemai, kurią jis kaltina nesąžiningu susidorojimu su juo dėl politinių priežasčių.

„Labai bijome, kad tapsime fašistine šalimi. Mes kovojame už savo šalį, už demokratiją, už lygias teises visiems“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena iš protestuotojų Tel Avive, 68 metų pensininkė Ronit Peled.

„Demokratija! Demokratija!“ – šaukė kiti, žadėdami nepasiduoti.

B. Netanyahu teigė, kad teismų reformos yra labai svarbios siekiant atkurti pusiausvyrą tarp valdžios šakų, nes šiuo metu teisėjai turi per daug galių išrinktiems pareigūnams.

Teisės aktas suteiktų daugiau reikšmės vyriausybei teisėjus atrenkančiame komitete ir atimtų iš Aukščiausiojo Teismo teisę atmesti bet kokius vadinamųjų pagrindinių įstatymų, tai yra teisės aktus, pakeičiančius konstituciją, kurios Izraelis neturi, pakeitimus.

Pagal kitą reformų elementą 120 narių parlamentui būtų suteikta teisė panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus paprasta 61 balso dauguma.

Analitikai teigia, kad tokia nukrypti leidžianti nuostata leistų įstatymų leidėjams palaikyti bet kokį kaltinimų korupcija, dėl kurių B. Netanyahu yra teisiamas, panaikinimą, jei parlamentas balsuotų už jo išteisinimą, o Aukščiausiasis Teismas priimtų neigiamą sprendimą.

Antradienį Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) paragino Izraelį sustabdyti teisės akto priėmimą, teigdamas, kad siūlomi pakeitimai „smarkiai pakenktų teismų gebėjimui ginti asmens teises ir palaikyti teisinę valstybę“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

dėl protestų

Laisve teismams nereiškia laisve valstybėje, laisvės be atsakomybės yra anarchija ar diktatūra. Protestuotojai turbūt mažai supranta už ką ir prieš ką jie protestuoja, kaip žaliųjų gerbėjai nusuvokia žalio kurso destruktyviasias pasekmės.

tik

1iveda diktatura del ivaizdzio 2i tie patys ta pati daro visur tik kitiems primesta forma kad nieks nesuprastu kas vyksta ???===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS