J. Assange'o partnerė ragina D. Trumpą suteikti jam malonę | Diena.lt

J. ASSANGE'O PARTNERĖ RAGINA D. TRUMPĄ SUTEIKTI JAM MALONĘ

Juliano Assange'o mylimoji Stella Moris ketvirtadienį per socialinį tinklą „Twitter“ kreipėsi į JAV prezidentą Donaldą Trumpą, prašydama jo suteikti malonę teisiamam vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui.

Prie savo žinutės S. Moris pridėjo jųdviejų mažų vaikų nuotrauką ir parašė: „Tai Juliano sūnūs Maxas ir Gabrielis. Jiems reikalingas tėvas. Mūsų šeima nori vėl būti visavertė.“

„Maldauju, grąžinkite jį namo Kalėdoms“, – pridūrė ji.

49 metų J. Assange'as šiuo metu laikomas griežtojo režimo Jungtinės Karalystės kalėjime, laukdamas, kol teisėja nuspręs, ar australas galėtų būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, norinčioms jį teisti šnipinėjimo byloje.

Pasak S. Moris, jos partneris jau daugiau nei savaitę nepalieka savo kameros dėl koronaviruso protrūkio jo kalėjimo bloke.

J. Assange'as rugsėjį ir spalį keturias savaites dalyvavo Londono centrinio baudžiamojo teismo posėdžiuose. Bylą nagrinėjanti teisėja pareiškė, kad savo sprendimą paskelbs sausio 4 dieną.

Amerikiečių prokurorai pareiškė J. Assangeui 17 kaltinimų šnipinėjimu ir vieną kaltinimą piktnaudžiavimu kompiuteriu dėl „WikiLeaks“ sprendimo prieš dešimtmetį paskelbti įslaptintų JAV kariuomenės dokumentų rinkinį. Griežčiausia bausmė pagal šiuos kaltinimus būtų 175 metai laisvės atėmimo.

J. Assange'o gynyba siekia įtikinti teismą, kad kaltinamasis paviešino nutekintus dokumentus, atskleidžiančius amerikiečių pajėgų nusikaltimus Irake ir Afganistane, būdamas žurnalistas, todėl turi teisę į JAV Konstitucijos suteikiamą apsaugą. Advokatai taip pat teigia, kad sąlygos JAV kalėjime pažeistų žmogaus teises.

„WikiLeaks“ įkūrėjas 2012 metais pažeidė savo paleidimo už užstatą sąlygas ir pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone. Pragyvenęs ten septynerius metus, jis buvo iškeldintas ir suimtas. Nuo praėjusių metų balandžio J. Assange'as laikomas kalėjime JK sostinėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS