J. Assange'o prašymas dėl koronaviruso paleisti jį už užstatą atmestas | Diena.lt

J. ASSANGE'O PRAŠYMAS DĖL KORONAVIRUSO PALEISTI JĮ UŽ UŽSTATĄ ATMESTAS

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) prašymas paleisti jį už užstatą dėl rizikos jam britų kalėjime užsikrėsti koronavirusu trečiadienį buvo atmestas.

„Pagal šiandien esančią padėtį ši pandemija pati savaime nesuteikia pagrindo paleisti p. Assange'ą“, – Vestminsterio magistrato teisme paskelbė teisėja Vanessa Baraitser  (Vanesa Baraitser).

J. Assange'as laikomas griežto režimo Belmaršo kalėjime Londono pietryčiuose, kol vyksta jo ekstradicijos procesas. Jį išduoti prašo Jungtinės Valstijos, norinčios jį teisti dėl kaltinimų šnipinėjus.

V. Baraitser pažymėjo, kad 48 metų J. Assange'as, kuris teismo posėdžius stebėjo vaizdo ryšiu, jau yra pažeidęs paleidimo už užstatą sąlygas, kai 2012 metais pabėgo į Ekvadoro ambasadą Londone.

Tuo metu Švedijos pareigūnai siekė jo ekstradicijos dėl įtarimų lytine prievarta, kurie vėliau buvo panaikinti.

J. Assange'o advokatas Edwardas Fitzgeraldas (Edvardas Ficdžeraldas) sakė, kad šiuo metu Belmaršo kalėjime COVID-19 atvejų nėra, bet nedirba 100 kalėjimo pareigūnų ir yra „labai reali rizika“, kuri „galėtų būti lemtinga“.

J. Assange'as yra nemažai sirgęs, taip pat ir kvėpavimo takų infekcijomis.

Jo ekstradicijos svarstymas gegužės viduryje turi būti atnaujintas trims savaitėms. Tuomet turi būti kviečiami liudytojai, rengiamos kryžminės apklausos. Teismo sprendimo tikimasi vėliausiai rugpjūtį.

Tačiau procesas dėl koronaviruso protrūkio galėtų užsitęsti.

J. Assange'ui gresia 17 kaltinimų pagal JAV Šnipinėjimo įstatymą, susijusių su slaptų Valstybės departamento ir Gynybos departamento pranešimų apie JAV kampanijas Afganistane ir Irake paskelbimu 2010 metais „WikiLeaks“ svetainėje, taip pat vienas kaltinimas įsilaužimu į kompiuterius.

Jei sprendimas J. Assange'ui būtų nepalankaus, jis galėtų būti nuteistas kalėti 175 metus.

Didžioji Britanija šiuo metu galvoja, ar Anglijoje ir Velse paleisti kai kuriuos kalinius, kad kalėjimai patirtų mažesnį spaudimą. Šiuo metu 10 proc. kalėjimų pareigūnų nedirba dėl  pasireiškusių viruso simptomų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS