J. Bidenas atnaujino D. Trumpo nutrauktą finansinę paramą palestiniečiams | Diena.lt

J. BIDENAS ATNAUJINO D. TRUMPO NUTRAUKTĄ FINANSINĘ PARAMĄ PALESTINIEČIAMS

JAV prezidentas Joe Bidenas atnaujino 235 mln. dolerių finansinę paramą palestiniečiams, tuo papiktindamas Izraelį, ir pažadėjo siekti dviejų valstybių principu paremto sprendimo.

J. Bidenas teigė, kad Jungtinės Valstijos atnaujins finansavimą Jungtinių Tautų (JT) pagalbos Palestinos pabėgėliams agentūrai (UNRWA), kurį Donaldas Trumpas buvo nutraukęs.

Valstybės departamentas tikino, kad JAV skirs 150 mln. dolerių UNRWA, 75 mln. dolerių – Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo ekonomikai ir plėtrai bei 10 mln. dolerių taikos palaikymui.

Per pokalbį telefonu su ilgametės JAV sąjungininkės Jordanijos karaliumi Abdullah II J. Bidenas „patvirtino, kad Jungtinės Valstijos remia dviejų valstybių principu paremtą Izraelio ir Palestinos konflikto sprendimą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas teigė, kad JAV parama palestiniečiams „padeda svarbiems JAV interesams ir vertybėms kaip būdas judėti link suderėto dviejų valstybių principu paremto sprendimo“.

„Tai suteikia pagalbą tiems, kuriems jos labai reikia, skatina ekonomikos plėtros ir remia Izraelio bei Palestinos supratingumą, saugumo koordinaciją ir stabilumą“, – pranešime tikino A. Blinkenas.

Savo ruožtu Izraelis susilaikė nuo J. Bideno kritikos, tačiau pasmerkė paramą UNRWA.

„Manome, kad ši JT agentūra vadinamiesiems pabėgėliams neturi egzistuoti dabartiniu formatu. Išreiškiau savo nusivylimą ir prieštaravimą sprendimui atnaujinti finansavimą UNRWA, pirma neužtikrinant, kad yra įgyvendintos tam tikros reformos, tokios kaip neapykantos kurstymo nutraukimas ir antisemitinio turinio pašalinimas iš švietimo programų“, – tvirtino Izraelio ambasadorius JAV Giladas Erdanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS