J. Bidenas: D. Trumpo šalininkai Pentagone vilkina valdžios perdavimo procesą | Diena.lt

J. BIDENAS: D. TRUMPO ŠALININKAI PENTAGONE VILKINA VALDŽIOS PERDAVIMO PROCESĄ

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad kadenciją baigiančio valstybės vadovo Donaldo Trumpo paskirti Pentagono pareigūnai vilkina valdžios perdavimo procesą, ir perspėjo, jog tokie veiksmai kelia grėsmę šalies saugumui.

Valdžios perėmimo komandoms atsiskaičius J. Bidenui ir išrinktajai viceprezidentei Kamalai Harris apie nacionalinio saugumo padėtį, būsimas valstybės vadovas pareiškė, jog į pareigas Pentagone bei Valdymo ir biudžeto tarnyboje paskirti politikai sąmoningai sudaro „kliūtis“.

„Šiuo metu tiesiog negauname iš kadenciją baigiančios administracijos visos reikalingos informacijos pagrindinėse nacionalinio saugumo srityse“, – po susitikimo sakė J. Bidenas.

„Mano nuomone, tai ne kas kita, kaip neatsakingumas“, – pridūrė jis.

Anot J. Bideno, jis siekia „aiškios informacijos“ iš kadenciją baigiančios administracijos apie JAV kariuomenės išdėstymą visame pasaulyje.

„Mums reikia visapusiškai įvertinti Gynybos departamente ir kitose agentūrose vykdomą biudžeto planavimą, kad išvengtume painiavos ar būtinybės pasitempti, kuriomis galėtų pasinaudoti mūsų varžovai“, – pareiškė J. Bidenas.

D. Trumpas atsisako pripažinti pralaimėjimą lapkričio 3 dieną įvykusiuose rinkimuose, nors J. Bidenas juos laimėjo maždaug 7 mln. balsų persvara ir Rinkikų kolegijos buvo išrinktas 306 balsais prieš 232. Dabartinis valstybės vadovas yra padaręs nepagrįstų pareiškimų apie masinį sukčiavimą per rinkimus.

D. Trumpo administracija sukėlė susirūpinimą savo sprendimu po balsavimo pakeisti Pentagono vadovybę, be kita ko, atleidus gynybos sekretorių Marką Esperį, kuris anksčiau šiemet atsiribojo nuo prezidento sprendimo panaudoti jėgą prieš neginkluotus rasizmo priešininkų judėjimo protestuotojus.

D. Trumpo paskirtas laikinasis gynybos sekretorius Chrisas Milleris pareiškė, kad kadenciją baigianti administracija sutarė su J. Bideno padėjėjais įšaldyti dalijimąsi informacija žiemos švenčių laikotarpiu. Tačiau valdžią perimanti komanda pavadino šį teiginį melagingu.

Ch. Milleris pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad Pentagono pastangos derinti veiksmus su valdžios perėmimo komanda „jau viršija ankstesnių administracijų pastangas, likusios kiek daugiau nei trims savaitėms“ iki inauguracijos.

Laikinasis sekretorius pridūrė, kad Gynybos departamento pareigūnai ir toliau „skaidriai ir kolegiškai“ bendradarbiaus su J. Bideno komandos.

D. Trumpas paskutinę minutę paskyrė jam ištikimų veikėjų į įvairius postus Pentagone, dar labiau išaugus įtampai su Iranu. Prezidentas kaltino Teheraną surengus raketų ataką prieš JAV ambasadą Irake, artėjant amerikiečių pajėgų įvykdyto įtakingo iraniečių generolo nužudymo metinėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jfk@

Stromas jau čia J. Bidenas prezidentas.

Senukas Bidonas

Kiek senukas apgrabaliojo vaikų šį kartą? Varžosi su Putleriu dėl PedoBear apdovanojimo? Vienas uostydamas ir nagus visur kaišiodamas, kitas - pilvukus bučiuodamas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS