J. Bidenas dalyvaus sąjungininkų išsilaipinimo metinėse, surengs vizitą Prancūzijoje | Diena.lt

J. BIDENAS DALYVAUS SĄJUNGININKŲ IŠSILAIPINIMO METINĖSE, SURENGS VIZITĄ PRANCŪZIJOJE

Prancūzų prezidentūra ketvirtadienį pranešė, kad JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) dalyvaus kitą savaitę Normandijoje rengiamame sąjungininkų išsilaipinimo, Antrojo pasaulinio karo kursą pakeitusios sąjungininkų invazijos, 80-ųjų metinių minėjime, o po jo pradės savo pirmąjį valstybinį vizitą Prancūzijoje.

Kitą savaitę Prancūzijos šiaurėje vyks svarbus minėjimas, kuriame dalyvaus 25 valstybių ir vyriausybių vadovai bei dešimtys Antrojo pasaulinio karo veteranų, kad pagerbtų Normandijoje 1944 metų birželio 6-ąją išsilaipinusių beveik 160 tūkst. Britanijos, Jungtinių Valstijų, Kanados ir kitų šalių karių.

Ketvirtadienį prancūzų vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) pranešė, kad Prancūzija birželio 5–7 dienomis saugumui vadinamosios „D dienos“ minėjime ir aplink jį užtikrinti pasitelks apie 43 tūkst. policininkų ir karių.

Be kita ko, per tris dienas Bretanėje ir Normandijoje suplanuota apie 30 ceremonijų, jose tikimasi sulaukti milijono žmonių.

„Tai didžiausias atminimo renginys mūsų istorijoje“, – žurnalistams sakė G. Darmaninas.

Pagrindinė ceremonija vyks birželio 6 dieną netoli Omahos paplūdimio, kur bus dislokuota 12 tūkst. policijos pareigūnų ir žandarų, sakė jis.

Tikimasi, kad minėjime be J. Bideno dar dalyvaus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei Jungtinės Karalystės karalius Charlesas III (Karolis III).

Organizatoriai pranešė, kad Rusijos atstovai, bet ne prezidentas Vladimiras Putinas, buvo pakviesti dalyvauti „D dienos“ minėjimo iškilmėse, „kad pagerbtume sovietų tautų atsidavimo ir aukų svarbą, taip pat jos indėlį į 1945-ųjų pergalę“.

Po 2022 metų vasarį įvykdytos invazijos į Ukrainą V. Putinas Vakaruose tapo tikru pariju.

Tuo metu Eliziejaus rūmų pranešime sakoma, kad Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) J. Bideną ir jo žmoną Jill (Džil) priims birželio 8 dieną.

Baltieji rūmai atskirame pranešime nurodė, kad J. Bidenas Prancūzijoje viešės birželio 5–9 dienomis.

Abu prezidentai aptars „būtinybę užtikrinti tvirtą ir ilgalaikę paramą Ukrainai“ tuo metu, kai į Europą sugrįžo karas, praėjus 80 metų po sąjungininkų išsilaipinimo, išlaisvinusio Prancūziją ir žemyną nuo nacistinės Vokietijos okupacijos, pranešė E. Macrono biuras.

J. Bideno valstybinis vizitas leis glaudžiai koordinuoti Prancūzijos ir JAV veiksmus pasaulinių krizių klausimais prieš tarptautinius renginius, įskaitant kitą mėnesį Italijoje vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą ir liepą Vašingtone vyksiantį NATO aukščiausiojo lygio susitikimą.

Diskusijose taip pat bus aptarti su klimatu susiję klausimai ir daugiausia dėmesio bus skiriama dvišaliam bendradarbiavimui stiprinti, visų pirma ekonomikos, kosmoso ir branduolinės energetikos srityse, sakoma pareiškime.

E. Macronas ir jo žmona Brigitte (Brižit) su valstybiniu vizitu JAV lankėsi 2022 metų gruodį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ačiū jankyno valkatynui

už pokarinę lietuvos okupaciją. Kaži kodė tokie geri jankiai buvo - rėmė didžiausia visų laikų nusikaltėlį gruziną sraliną? Geriau vokietiją būt parėmę. Valkatos Vokietiją užpuolė, civilius šimtais tūkstančių žudė. O antras frontas - tai tikslas kuo daugiau užgrobti ir išvogti. Durniai vogė turtą,jankiai protus. Tokius kaip von Braunas. Jis - tai visas jnkyn oraketinis potencialas, tame tarpe kosmoso raketos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS