J. Bidenas inauguracijos išvakarėse pagerbė COVID-19 aukas | Diena.lt

J. BIDENAS INAUGURACIJOS IŠVAKARĖSE PAGERBĖ COVID-19 AUKAS

JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį, savo inauguracijos išvakarėse, atvykęs į Vašingtoną uždavė naują JAV vyriausybės toną įtaigiu 400 tūkst. nuo COVID-19 mirusių amerikiečių pagerbimu.

J. Bidenas, kuris yra išgyvenęs didelę asmeninę tragediją ir garsėja tuo, kad nebijo viešai parodyti emocijų, akcentuoja būtinybę suvienyti šalį po chaotiškų ketverių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) valdymo metų.

„Kartais sunku prisiminti, bet taip sveikstame. Svarbu daryti tai kaip šaliai“, – sakė J. Bidenas prie Lincolno (Linkolno) memorialo.

JAV antradienį buvo užregistruoti dar 2 482 mirties nuo COVID-19 atvejai, rodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto kaupiami duomenys.

Prezidento inauguracijos išvakarėse sostinėje paprastai susirenka didžiulės minios, tačiau J. Bidenas ir išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) dėl kovos su pandemija priemonių ir po kruvinų riaušių JAV Kapitolijuje sustiprinto saugumo Nacionalinėje alėjoje buvo kone vieni.

Nacionalinės alėjos pievoje jau pastatyta maždaug 200 tūkst. vėliavų, simbolizuojančių trečiadienio inauguracijoje nedalyvausiančias minias.

D. Trumpas, kuris viešumoje nesirodė savaitę, kelias dienas trukusią tylą nutraukė iš anksto įrašyta atsisveikinimo žinia.

Vaizdo įraše jis pirmą kartą paprašė amerikiečių „melstis“ už būsimos administracijos sėkmę. Prieš tai jis kelis mėnesius įtikinėjo savo šalininkus respublikonus, kad demokratai apgaule laimėjo rinkimus.

D. Trumpas nedalyvaus

D. Trumpas, kurio pastangos kovoti su COVID-19 pandemija ir paguosti jos aukas sulaukė daug kritikos, J. Bideno inauguracijoje nedalyvaus.

Jis dar nėra asmeniškai pasveikinęs J. Bideno su jo pergale ar pakvietęs tradicinio arbatos puodelio Ovaliajame kabinete.

Vienas paskutinių jo darbų prieš tai, kai jis trečiadienį ryte išskris į Floridą, buvo malonės suteikimas dešimtims asmenų.

D. Trumpas nežengė teisiškai abejotino žingsnio paskelbti išankstinę malonę pačiam sau ir savo vaikams.

Už Baltųjų rūmų tvoros Vašingtono centras prieš J. Bideno inauguraciją įgijo distopišką vaizdą: jame pilna Nacionalinės gvardijos karių ir beveik neliko paprastų žmonių.

D. Trumpo šalininkų įsiveržimas į Kapitolijų sausio 6 dieną išprovokavo nuogąstavimus dėl galimų kraštutinių dešiniųjų atakų ir beprecedentį karių bei ginkluotų policininkų dislokavimą, betono užtvaras ir saugumo rajonus, vadinamus „žaliomis“ ir „raudonomis“ zonomis.

Įtampą didina ir tai, kad Senatas netrukus turi teisti D. Trumpą, Atstovų Rūmams dėl riaušių Kapitolijuje surengus beprecedentę antrą jo apkaltą.

Į Vašingtoną atvyko J. Bidenas

Anksčiau antradienį J. Bideno skruostais riedėjo ašaros, kai jis per atsisveikinimo ceremoniją Vilmingtono mieste, kuriame gyvena, pagerbė savo velionį sūnų Beau (Bo), sėkmingai dariusį politiko karjerą, bet 2015-aisiais 46 metų amžiaus mirusį nuo smegenų vėžio.

„Gailiuosi tik to, kad jo čia nėra“, – sakė J. Bidenas.

Šis demokratų senatorius veteranas, kuris taip pat buvo Baracko Obamos (Barako Obamos) viceprezidentas, trečiadienio nakčiai su žmona Jill (Džil) apsistojo Blairo (Blero) name – oficialiuose JAV prezidento svečių namuose Lafayette'o (Lafajeto) aikštėje priešais Baltuosius rūmus.

Jo inauguracijos kalba truks 20–30 minučių, sakė apie pasirengimą informuotas šaltinis. Pasak jo, J. Bidenas „kreipsis į visus amerikiečius ir paragins kiekvieną pilietį dalyvauti sutinkant neeilinius iššūkius, su kuriais susiduriame visi“.

Norėdamas pademonstruoti naująją dvasią J. Bidenas, kuris yra katalikas, pakvietė du įtakingiausius senatorius – demokratą Chucką Schumerą (Čaką Šumerą) ir respublikoną Mitchą McConnellą (Mičą Makonelą) – taip pat kitus Kongreso lyderius dalyvauti mišiose, kurios trečiadienį prieš inauguraciją bus aukojamos Šv. Apaštalo Mato katedroje Vašingtone.

Apie M. McConnello planus informuotas asmuo naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad Kongreso respublikonų lyderis bažnyčioje prisidės prie J. Bideno, savo ilgamečio kolegos Senate.

Malonės

Trečiadienį D. Trumpas suteikė malonę savo buvusiam strategui Steve'ui Bannonui (Stivui Banonui) ir dar dešimtims žmonių, įskaitant repo žvaigždes ir buvusius kongresmenus.

„Prezidentas Donaldas J. Trumpas suteikė malonę 73 asmenims ir pakeitė dar 70 asmenų bausmes“, – sakoma jo administracijos pranešime, paskelbtame po trečiadienio vidurnakčio, paskutinėmis D. Trumpo kadencijos valandomis.

Tačiau D. Trumpas atsispyrė pagundai paskelbti išankstinę malonę sau. Tai būtų papiktinę jį remiančius respublikonus Senate prieš pat apkaltos teismo pradžią.

Nors D. Trumpas per pirmą apkaltą praėjusiais metais buvo lengvai išteisintas parėmus partijai, šį kartą tai gali būti sunkiau.

Senato respublikonų daugumos lyderis M. McConnellas antradienį piktai pareiškė, kad D. Trumpo šalininkus, šturmavusius JAV Kapitolijų, išprovokavo pats prezidentas ir kad jie buvo „maitinami melu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AR NUO PAGERBIMO AMERIKAI PALENGVĖJO?

Tas niekšelis, akivaizdžiai, PAVOGĖ balsus. Šiandien jo pagerbimas - skamba, kaip patyčios. Jeigu rinkimai būtų sąžiningi - ar reikėtų 20000 iki dantų ginkluotų karių jo apsaugai inauguracijos metu. Ar reikėtų šiandien masiškai gaudyti ir sodinti į kalėjimus tuos, kurie išreiškė nepasitenkinimą vagims? Beja - prie kapitolijaus plevėsavo ir Lietuvos vėliava. Ruoškitės ir jus - landsberginiai lojantys šuneliai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS