J. Bidenas: jei iki ramadano nebus susitarta dėl paliaubų Gazos Ruože, bus labai pavojinga | Diena.lt

J. BIDENAS: JEI IKI RAMADANO NEBUS SUSITARTA DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE, BUS LABAI PAVOJINGA

  • 1

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį perspėjo, kad jei Izraelis ir islamistų grupuotė „Hamas“ iki musulmonų šventojo pasninko mėnesio ramadano nesusitars dėl paliaubų Gazos Ruože, gali susidaryti itin pavojinga padėtis.

J. Bidenas pridūrė, kad tik nuo „Hamas“ priklauso, ar priimti pasiūlymą dėl šešių savaičių paliaubų, ir įspėjo Izraelį, kad Izraelis neturi jokių pasiteisinimų neįleisti į Gazos Ruožą daugiau pagalbos siuntų.

„Jei susiklostys tokios aplinkybės, kad viskas užsitęs iki ramadano, Izraelyje ir Jeruzalėje gali tapti labai, labai pavojinga“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

Praėjusią savaitę JAV paragino Izraelį leisti musulmonams ramadano metu melstis Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje po to, kai vienas Izraelio ministras pasiūlė uždrausti palestiniečiams vykti į okupuotą Vakarų Krantą.

Ramadanas prasidės kovo 10 arba 11 dieną, priklausomai nuo Mėnulio kalendoriaus.

Praėjusią savaitę nurodęs JAV pradėti skraidinti humanitarinę pagalbą į apgultą teritoriją, kurioje gyvena 2,4 mln. žmonių, J. Bidenas taip pat sakė, kad spaudžia Izraelį įsileisti daugiau siuntų.

„Aš labai sunkiai su jais dirbu, – teigė jis. – Turime pristatyti daugiau pagalbos į Gazą. Nėra jokių pasiteisinimų, jokių.“

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, per kovotojų ir Izraelio karą palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 30 631 žmogus.

Per „Hamas“ išpuolį Izraelyje spalio 7-ąją žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais duomenimis.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 27, kaip manoma, buvo nužudyti.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį puolimą Gazos Ruože.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Raketa

kremliaus ir Artimųjų Rytų teroristai turi būti skubiai sunaikinti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS