J. Bidenas per JT klimato susitikimą ragina siekti „didžiausių“ ambicijų | Diena.lt

J. BIDENAS PER JT KLIMATO SUSITIKIMĄ RAGINA SIEKTI „DIDŽIAUSIŲ“ AMBICIJŲ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį paragino pasaulį per lapkritį vyksiančią Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferenciją (COP26) kalbėti apie „didžiausias“ ambicijas, perspėdamas, kad planetai lieka vis mažiau laiko.

„Turime į Glazgą atsivežti savo didžiausias ambicijas. Tiems, kas to dar nepadarė, laikas eina į pabaigą“, – pareiškė J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose, pradėdamas virtualų susitikimą su devynių užsienio valstybių vadovais.

Pasak amerikiečių lyderio, Jungtinės Valstijos imasi konkrečių veiksmų siekdamos įgyvendinti JT klimato tikslus. Vis tik jis pažymėjo, kad pastarojo meto niokojantys potvyniai JAV šiaurės rytuose ir gamtiniai gaisrai vakarinėse valstijose primena ekstremalius orų reiškinius visame pasaulyje – nuo Kinijos iki Amazonijos.

Praėjusį mėnesį JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija pareiškė, kad vidutinė temperatūra Žemėje 1,5 Celsijaus laipsnio viršys ikipramoninius lygius maždaug 2030 metais – tai yra dešimtmečiu anksčiau, nei buvo prognozuojama prieš trejus metus.

Anot J. Bideno, visa tai tolygu „nepaprastajai padėčiai žmonijai“ ir kad „turime veikti, visi, turime veikti dabar“.

J. Bidenas sušaukė virtualų forumą, kuriame pastebimai nedalyvavo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), taip pat Brazilijos ir Indijos vadovai. Renginys organizuotas artėjant lapkričio pradžioje Glazge vyksiančiai svarbiai JT konferencijai.

Pasaulio lyderiai pirmadienį taip pat dalyvaus atskiroje uždaroje klimato konferencijoje Niujorke prasidedančios JT Generalinės Asamblėjos kasmetinės sesijos kuluaruose.

Per Glazge vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą daugiausia dėmesio bus skiriama tam, kad pasaulis laikytųsi sutarto tikslo apriboti klimato atšilimą iki 1,5 Celsijaus laipsnio.

Tačiau „nesant visų šioje salėje esančių valstybių tinkamų įsipareigojimų tikslas apriboti atšilimą iki 1,5 laipsnio tampa nepasiekiamas, o tai yra katastrofa“, sakė J. Bidenas.

Jis atkreipė dėmesį į JAV įsipareigojimą iki 2030 metų sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį 50–52 procentais, palyginti su 2005 metų lygiu, taip pat į kelis kitus ambicingus tikslus.

Vienas iš jų – bendras įsipareigojimas su Europos Sąjunga ir kitais partneriais iki 2030 metų bent 30 proc. sumažinti pasaulyje išmetamo metano kiekį, palyginti su 2020 metų lygiu.

„Šiemet daugiausia dėmesio skirsime ambicijų didinimui pakeliui į Glazgą“, – pareiškė JAV prezidentas, bet pabrėžė, jog „Glazgas nėra mūsų galutinis tikslas“.

Prie Baltuosiuose rūmuose surengto susitikimo vaizdo ryšiu prisijungė Argentinos, Bangladešo, Indonezijos, Meksikos, Pietų Korėjos prezidentai, taip pat Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) bei Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS