J. Bidenas pasirašys įsakus dėl imigracijos, COVID-19, aplinkos apsaugos | Diena.lt

J. BIDENAS PASIRAŠYS ĮSAKUS DĖL IMIGRACIJOS, COVID-19, APLINKOS APSAUGOS

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pradės savo administracijos darbą pasirašydamas įsakus dėl Jungtinių Valstijų sugrįžimo į Paryžiaus klimato susitarimą ir Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), pranešė jo patarėjai.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai bus prisaikdintas 46-uoju Amerikos prezidentu, J. Bidenas pasirašys 17 įsakų ir priemonių, po ketverių chaotiškų Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) valdymo metu nustatydamas naują kursą imigracijos, aplinkos apsaugos, kovos su koronaviruso pandemija ir ekonomikos srityse.

Pirmąją savo darbo dieną J. Bidenas atšauks D. Trumpo įvestą draudimą atvykti į šalį kelių daugiausia musulmoniškų valstybių piliečiams ir sustabdys D. Trumpo sumanytos sienos Meksikos pasienyje statybas, nurodė jo patarėjai.

Jis taip pat įves privalomą kaukių dėvėjimą federaliniuose objektuose, siekiant pažaboti koronaviruso plitimą; sugrąžins D. Trumpo panaikintas vertingų gamos draustinių apsaugos priemones; sieks sustabdyti gyventojų iškeldinimą iš nuomojamo būsto ir apsaugoti milijonus, dėl koronaviruso pandemijos nepajėgiančius laiku mokėti hipotekos įmokų.

J. Bidenas taip pat planuoja pateikti Kongresui įstatymo projektą dėl imigracijos politikos pakeitimų. Juo turėtų būti atvertas kelias milijonams šalyje gyvenančių nelegalių migrantų ilgainiui gauti pilietybę. D. Trumpo administracija buvo nusprendusi nesuteikti pilietybės šiems žmonėms.

J. Bideno atstovai sakė, kad jis nori nedelsdamas imtis darbo, atsižvelgdamas į rimtus sveikatos apsaugos ir ekonomikos iššūkius, su kuriais šiuo metu susiduria Jungtinės Valstijos.

Prezidentas imsis veiksmų ne tik siekdamas atitaisyti D. Trumpo administracijos padarytą didžiausią žalą, bet ir norėdamas vesti šalį pirmyn, sakė jo padėjėjai.

„Šie veiksmai drąsūs, jais pradedami įgyvendinti išrinktojo prezidento J. Bideno pažadai Amerikos žmonėms ir, svarbiausia, jie nesikerta su Konstitucijoje įtvirtintu prezidento vaidmeniu“, – pabrėžė jie.

Naujas požiūris į kovą su COVID-19

Daugelis numatytų veiksmų rodo, kad bus grįžta prie politikos, vykdytos iki 2017 metų sausio 19-osios – paskutinės Baracko Obamos (Barako Obamos) ir J. Bideno administracijos darbo dienos. Jau kitą dieną prezidentu prisaikdintas D. Trumpas ėmėsi žingsnių atšaukti daugelį jos iniciatyvų.

Jeffas Zientsas (Džefas Zajencas), paskirtas J. Bideno koordinuoti naujosios administracijos kovą su koronavirusu, sakė, kad pirmiausia prezidentas ketina Baltuosiuose rūmuose įsteigti reagavimo į pandemiją biurą.

Pradėdamas „kaukių dėvėjimo 100 dienų iššūkį“, J. Bidenas pasirašys įsaką dėl privalomo kaukių dėvėjimo visuose federaliniuose objektuose, nustatydamas standartą privačioms įmonėms, valstijoms ir bendruomenėms, sakė J. Zientsas.

Trečiadienis žymi „naują pradžią, naują, kitokį požiūrį į šalies atsako į COVID-19 krizę valdymą“, sakė jis.   

Be kita ko, numatyta atšaukti D. Trumpo sprendimą pasitraukti iš PSO. 

J. Zientsas nurodė, kad pagrindinio šalies užkrečiamųjų ligų specialisto Anthony Fauci (Entonio Faučio) vadovaujama delegacija ketvirtadienį dalyvaus PSO vykdomosios valdybos susitikime. 

„Amerikos pasitraukimas iš tarptautinės arenos tapo kliūtimi pasaulinio atsako [į pandemiją] pažangai ir mes tapome mažiau apsaugoti nuo pandemijų ateityje“, – sakė jis.

Gina McCarthy (Džina Makarti), naujosios administracijos vyriausioji patarėja klimato klausimais, sakė, kad sugrįžimas į 2016 metų Paryžiaus klimato susitarimą būtinas siekiant įtvirtinti kovą su klimato kaita kaip vieną iš esminių J. Bideno administracijos politikos principų.  

J. Bidenas atšauks D. Trumpo sprendimus, kuriais buvo sumažinti standartai dėl taršos ir efektyvumo, bei atšauks leidimą tiesti „Keystone XL“ naftotiekį, kuriuo nafta iš Kanados būtų gabenama į Meksikos įlankos pakrantėje esančias JAV naftos perdirbimo gamyklas.

„Pirmąją dieną pasirašyti įsakai dėl klimato pradės JAV grįžimą į teisingas vėžes, kurio mums reikia siekiant atkurti Amerikos lyderystę, ir padės mūsų šaliai tapti pasaulio lydere švarios energijos ir darbo vietų srityse“, – sakė G. McCarthy.  

Kiti naujojo prezidento sprendimai reikalaus visos vyriausybės masto aktyvių veiksmų, kad samdant darbuotojus, užsakant rangovų paslaugas ir priimant į tarnybą būtų užtikrinta lygybė mažumų grupėms. 

„Išrinktasis prezidentas žadėjo išrauti su šaknimis sisteminį rasizmą mūsų institucijoje“, – sakė Vidaus politikos tarybos direktorė Susan Rice (Sjuzan Rais).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nigga

Bidonas balvonas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS