J. Bidenas pasmerkė Aukščiausiojo Teismo sprendimą dėl D. Trumpo neliečiamybės | Diena.lt

J. BIDENAS PASMERKĖ AUKŠČIAUSIOJO TEISMO SPRENDIMĄ DĖL D. TRUMPO NELIEČIAMYBĖS

  • 3

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį perspėjo, kad JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas dėl prezidento neliečiamybės sukuria „pavojingą precedentą“, kuriuo Donaldas Trumpas pasinaudos, jei bus išrinktas lapkritį.

Konservatorių dominuojamas teismas nusprendė, kad D. Trumpas ir visi prezidentai turi „visišką imunitetą“ nuo baudžiamojo persekiojimo už „oficialius veiksmus“, atliktus einant pareigas, tačiau gali būti baudžiami ir už „neoficialius veiksmus“.

„Visais praktiniais sumetimais šiandieninis sprendimas beveik neabejotinai reiškia, kad nėra ribų tam, ką gali padaryti prezidentas. Tai iš esmės naujas principas ir pavojingas precedentas“, – sakė J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose.

D. Trumpui pareikšti baudžiamieji kaltinimai dėl bandymų panaikinti 2020 m. rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo J. Bidenui, rezultatus, tačiau teismo procesas buvo atidėtas, kol Aukščiausiasis Teismas nagrinėjo jo ieškinį dėl imuniteto. Pirmadienį priimtas sprendimas dar labiau vilkina bylos nagrinėjimą, jis beveik neabejotinai bus nukeltas jau po rinkimų lapkritį.

„Amerikos žmonės turi nuspręsti, ar jie nori (...) dar kartą patikėti prezidento postą Donaldui Trumpui, dabar jau žinodami, kad jis bus dar labiau padrąsintas daryti tai, ką nori, kada tik panorės“, – sakė J. Bidenas.

Vyriausiasis teisėjas Johnas Robertsas pareiškė, kad prezidentas „nėra aukščiau įstatymų“, tačiau turi „visišką imunitetą“ nuo baudžiamojo persekiojimo už oficialius veiksmus, atliktus einant pareigas. „Todėl prezidentas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad įgyvendino savo esmines konstitucines galias“, – sakė J. Robertsas. „Kalbant apie neoficialius prezidento veiksmus, imuniteto nėra“, – pridūrė vyriausiasis teisėjas, grąžindamas bylą žemesnės instancijos teismui, kad būtų nustatyta, kurie kaltinimai D. Trumpui yra susiję su oficialiu ar neoficialiu jo elgesiu.

D. Trumpas kaltinamas sąmokslu apgauti Jungtines Valstijas, taip pat trukdęs oficialiam procesui, kai smurtinė jo šalininkų minia 2021 m. sausio 6 d. mėgino neleisti, kad įvyktų jungtinis Kongreso posėdis, turėjęs patvirtinti J. Bideno pergalę. 78 metų buvęs prezidentas taip pat kaltinamas sąmokslu atimti iš amerikiečių teisę balsuoti ir suskaičiuoti jų balsus.

„Visuomenė turi teisę žinoti atsakymą į tai, kas nutiko sausio 6 d., prieš dar kartą prašant jos balsuoti šiais metais“, – sakė J. Bidenas. „Dabar dėl šiandieninio sprendimo tai labai labai mažai tikėtina. Tai siaubinga meškos paslauga šios šalies žmonėms“, – sakė J. Bidenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

nenurašykit dar - dar rudenį dalyvaus rinkimuose... tuose, kur skirsto į dangų ar pragarą...

Tegul

Dziaugesi nukvakes baidonas, uz palestinos zmonis ir rusus su ukrais kurie zuna Nuo jenkiu bombu nebus teisemas.........

Dar

Nukvakęs senis lenda į eterį jau viskas prarasta netapsi prezidentu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS