J. Bidenas ragina Rusiją ir Kiniją pradėti derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės | Diena.lt

J. BIDENAS RAGINA RUSIJĄ IR KINIJĄ PRADĖTI DERYBAS DĖL BRANDUOLINIŲ GINKLŲ KONTROLĖS

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paragino Rusiją ir Kiniją pradėti derybas dėl branduolinių ginklų kontrolės. Jis sakė, kad ypač Maskvos pareiga yra parodyti atsakomybę po invazijos į Ukrainą.

Savo pareiškime JAV vadovas pakartojo, kad jo administracija yra pasirengusi „skubiai derėtis“ dėl „New START“ – 2026 m. baigsiančios galioti sutarties, ribojančios tarpžemynines branduolines pajėgas Jungtinėse Valstijose ir Rusijoje, - pakaitalo. „Rusija turėtų parodyti, kad ji pasirengusi atnaujinti darbą dėl branduolinių ginklų kontrolės, - sakė J. Bidenas. - Tačiau deryboms reikalinga tam pasirengusi ir sąžiningai veikianti partnerė. Žiauri ir neišprovokuota Rusijos agresija Ukrainoje sugriovė taiką Europoje ir yra ataka prieš esminius tarptautinės tvarkos principus“.

Kalbėdamas apie Kiniją, stiprinančią savo daug mažesnį branduolinį arsenalą, J. Bidenas sakė, kad komunistinė valstybė, kaip nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, turi pareigą „dalyvauti derybose, kurios sumažins klaidingo apskaičiavimo riziką ir teigiamai paveiks destabilizuojančią karinę dinamiką“. „Nė vienai mūsų valstybei ar pasauliui nėra naudinga priešintis esminiam įsipareigojimui ginklų kontrolės ir branduolinių ginklų neplatinimo srityje“, – sakė J. Bidenas.

J. Bideno teigimu, branduolinės supervalstybės Rusija ir ypač Jungtinės Valstijos atsakingos už užduodamą toną garantuojant, kad svarbiausia Branduolinių ginklų neplatinimo sutartis, arba BGNS, kuria siekiama užkirsti kelią branduolinių ginklų technologijų plitimui visame pasaulyje, būtų gyvybinga.

„BGNS sveikata visada rėmėsi prasmingomis, abipusėmis JAV ir Rusijos Federacijos ginklų ribomis. Net pačiame šaltojo karo įkarštyje JAV ir Sovietų Sąjunga sugebėjo dirbti kartu, kad išlaikytų mūsų bendrą atsakomybę garantuoti strateginį stabilumą, - sakė J. Bidenas. - Pasaulis gali būti tikras, kad mano administracija ir toliau rems BGNS ir sieks stiprinti neplatinimo architektūrą, kuri visur saugo žmones“.

Gairės: Joe Bidenas, branduoliniai ginklai, Rusija, Kinija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS