J. Bidenas: siena prie Meksikos bus statoma toliau, nes to reikalauja įstatymas | Diena.lt

J. BIDENAS: SIENA PRIE MEKSIKOS BUS STATOMA TOLIAU, NES TO REIKALAUJA ĮSTATYMAS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį teisino planus toliau statyti sieną prie Meksikos ir sakė nemanantis, kad tokios tvoros veikia, bet turintis laikytis ankstesniam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) valdant priimtų įstatymų.

Demokratas J. Bidenas 2020 metų rinkimuose varžydamasis su D. Trumpu pažadėjo, kad atsisakys šios respublikonų politikos ir nebetęs sienos prie Meksikos statybų.

Tačiau jo paties Krašto saugumo departamentas ketvirtadienį paskelbė, kad Teksaso pietuose dėl skubaus poreikio – daugėjant į JAV iš Meksikos atvykstančių migrantų – bus statoma nauja sienos atkarpa.

J. Bidenas, kuris per 2024 metų rinkimų kampaniją galbūt vėl varžysis su D. Trumpu, tvirtino, kad jo pirmtakas sienos klausimu surišo jam rankas.

„Jie turi naudoti pinigus tam, kam jie buvo paskirti. Negaliu to sustabdyti“, – reporteriams Ovaliajame kabinete sakė J. Bidenas.

J. Bideno ir D. Trumpo populiarumas šiuo metu yra apylygis.

Pasak prezidento, lėšas sienos statybai 2019 metais paskyrė JAV Kongresas, o vėliau įstatymų leidėjai atmesdavo jo prašymus šiuos pinigus skirti kitiems dalykams.

Neturėjome pasirinkimo. Nėra naujos administracijos politikos dėl sienos pasienyje.

Paklaustas, ar, jo nuomone, tvora pasienyje yra veiksminga, J. Bidenas atsakė: „Ne.“

Nėra pasirinkimo

Nauja sienos atkarpa bus statoma JAV ir Meksikos sienos Rio Grandės slėnio ruože, kur į JAV patenka daug nelegalių migrantų. Šiais fiskaliniais metais šiame ruože nelegaliai kirsti sieną bandyta daugiau kaip 245 tūkst. kartų.

Krašto saugumo sekretorius Alejandro Mayorkasas (Alechandras Majorkasas) vėliau sakė, kad pranešimas buvo pateiktas be konteksto.

„Neturėjome pasirinkimo. Nėra naujos administracijos politikos dėl sienos pasienyje“, – Meksikoje surengtoje spaudos konferencijoje su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) sakė A. Mayorkasas.

Nelegali imigracija tapo dideliu politiniu galvos skausmu J. Bidenui. Opozicijoje esantys respublikonai kaltina jį per švelnia sienų politika.

Sienos klausimas svarbus net kalbant apie JAV paramą Ukrainai, nes kai kurie respublikonai atsisako patvirtinti pagalbos Kyjivui lėšas, kol J. Bidenas imsis veiksmų dėl migrantų.

Tuo metu kai kurie demokratai, tarp jų progresyvių pažiūrų Atstovų Rūmų narė Alexandria Ocasio-Cortez (Aleksandria Okazio-Kortez), kritikavo sprendimą dėl sienos. Juo nepatenkinti ir aplinkosaugininkai, nes paaiškėjo, kad dėl planuojamos sienos atkarpos nebus taikoma per dvidešimt federalinių aplinkosaugos įstatymų.

Baltieji rūmai pažymėjo, jog absoliučiai klaidinga teigti, kad prezidentas atšaukia savo pažadus.

„Turime laikytis įstatymo, tai ir darome“, – reporteriams sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

„Buvau teisus“

D. Trumpas, turintis daugiausiai galimybių tapti Respublikonų partijos kandidatu 2024 metų prezidento rinkimuose, pareiškė, jog dabartinės administracijos žingsnis parodė, kad jis buvo teisus, kai pastatė 900 km „naujutėlės puikios sienos pasienyje“.

„Ar J. Bidenas atsiprašys manęs ir Amerikos, kad tiek ilgai užtruko, kol pradėjo veikti, ir [kad] leido mūsų šalį užlieti 15 mln. nelegalių imigrantų iš nežinomų vietų?“ – savo socialiniame tinkle „Truth Social“ parašė D. Trumpas.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) kritikavo JAV planus ir prieš derybas su A. Blinkenu pavadino juos nesėkme.

Derybos surengtos labai padaugėjus žmonių, daugiausia iš Centrinės Amerikos ir Venesuelos, bandančių patekti iš Meksikos į JAV.

J. Bideno administracija vėliau ketvirtadienį paskelbė, kad atnaujins tiesioginius deportacijos skrydžius į Venesuelą, kuriai tebetaikomos JAV sankcijos dėl teisių pažeidimų.

„Tai daroma po Venesuelos valdžios sprendimo priimti atgal savo piliečius“, – sakė vienas administracijos aukšto rango pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Flurona [TRUMP 2024]

Toks sienos statytojas, kaip aš balerina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS