J. Bidenas žada evakuoti iš Afganistano visus amerikiečius ir jiems padėjusius afganus | Diena.lt

J. BIDENAS ŽADA EVAKUOTI IŠ AFGANISTANO VISUS AMERIKIEČIUS IR JIEMS PADĖJUSIUS AFGANUS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) tvirtai pažadėjo sugrąžinti iš Afganistano visus amerikiečius ir jiems per karą padėjusius afganistaniečius, o pareigūnai patvirtino, kad JAV kariniai sraigtasparniai buvo išskridę už Kabulo oro uosto ribų paimti 169 evakuojamų amerikiečių.

J. Bideno penktadienio pažadas paskelbtas tūkstančiams amerikiečių ir kitų išvykti norinčių žmonių negalint prasiveržti pro oro uostą apsupusias minias, Talibano patikrinimo postus ir, kartais, JAV biurokratiją.

„Mes sugrąžinsime jus namo“, – Afganistane dar esantiems amerikiečiams pažadėjo J. Bidenas, Talibanui prieš kelias dienas perėmus Kabulo ir šalies kontrolę po du dešimtmečius trukusio karo.

Prezidento komentarais, paskelbtais iš Baltųjų rūmų, siekta kurti tikslo ir stabilumo įvaizdį baigiantis savaitei, kai vaizdai iš Afganistano, ypač iš Kabulo oro uosto, dažniau sudarydavo chaoso įspūdį.

Jo pažadas rasti būdą evakuoti sąjungininkus afganistaniečius gali reikšti didelį Vašingtono įsipareigojimų išplėtimą, nes išvykti iš šalies siekia dešimtys tūkstančių vertėjų ir kitų darbuotojų bei jų artimų giminaičių.

Karo metu JAV padėjusiems afganistaniečiams „įsipareigojame taip pat kaip“ JAV piliečiams, sakė J. Bidenas.

Vis dėlto jis sakė negalintis suteikti garantijų dėl skubios evakuacijos iš Kabulo oro uosto baigties ir pavadino šią evakuaciją „viena sunkiausių“ transportavimo orlaiviais operacijų per visą istoriją.

Evakuacija tęsiasi

Dešimtys tūkstančių nerimaujančių žmonių Afganistane šeštadienį laukė žinios, ar Jungtinės Valstijos vykdys J. Bideno pažadą evakuoti visus amerikiečius ir jiems talkinusius afganistaniečius.

Vašingtono nustatytas rugpjūčio 31 dienos galutinis terminas išvesti daugumą likusių karių nenumaldomai artėja, o prezidentas penktadienį neįsipareigojo jo pratęsti. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) per derybas su Talibanu pasižadėjo išvesti amerikiečių kontingentą iki šių metų gegužės, tačiau jo įpėdinis nusprendė terminą nukelti iki rugpjūčio 31-osios.

J. Bidenas ginasi nuo griežtos kritikos, pasirodant vaizdo įrašams iš Kabulo oro uosto prieigų, kur matyti chaosas ir pavieniai smurto atvejai, o pažeidžiamiems afganistaniečiams, bijantiems Talibano keršto, desperatiškai maldaujant jų nepalikti.

Bahreinas šeštadienį leido evakuacijoje dalyvaujantiems orlaiviams naudoti šalies tranzito infrastruktūrą. Šis žingsnis turėtų sumažinti spaudimą, kadangi penktadienį JAV susidūrė su problemomis dėl apkrautos infrastruktūros Udeido oro pajėgų bazėje Katare. Dėl intensyvaus srauto reisus iš Kabulo oro uosto teko įšaldyti kelioms valandoms.

Tuo metu Jungtiniai Arabų Emyratai šeštadienį paskelbė, kad priims iki 5 000 Afganistano piliečių „prieš jiems išvykstant į kitas šalis“.

Galimybės evakuotis laukia dešimtys tūkstančių afganistaniečių vertėjų ir kitų asmenų, taip pat jų artimi giminaičiai, Talibanui stulbinančiai greitai – kiek daugiau nei per savaitę – užgrobus valdžią šalyje. Kabulo užėmimu baigėsi ilgiausias Amerikos karas, prasidėjęs po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro atakų.

Penktadienį vienas JAV gynybos pareigūnas nurodė, kad apie 5 700 žmonių, įskaitant apie 250 amerikiečių, buvo išskraidinti iš Kabulo 16 transportinių lėktuvų C-17. Per dvi ankstesnes dienas buvo evakuota po 2 tūkst. asmenų. Operacija vykdoma budint laikinai dislokuotam JAV kontingentui, šiuo metu didinamam iki 6 tūkst. karių.

Pareigūnai taip pat patvirtino, kad JAV kariniai sraigtasparniai buvo išskridę už Kabulo oro uosto ribų paimti 169 evakuotis norinčių amerikiečių. Niekas nežino, kiek JAV piliečių dar yra Afganistane, tačiau spėjama, kad jų skaičius siekia 15 tūkstančių.

Iki šiol 13 šalių sutiko bent laikinai priimti pavojuje atsidūrusius afganistaniečius, pranešė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas). Dar 12 valstybių sutiko tapti evakuojamų asmenų, įskaitant amerikiečius ir kitus asmenis, tranzito zonomis.

Vis tik išvykti norintys asmenys ir toliau susiduria su sunkumais pakeliui į oro uostą. Belgijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad vienas iš belgų lėktuvų pakilo tuščias, nes juo turėję išskristi žmonės nesugebėjo patekti į oro uostą.

J. Bidenas nedetalizuodamas pažymėjo, kad 169 amerikiečiai buvo atgabenti į oro uostą iš už jo ribų. Vėliau Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kirbis) patikslino, kad šie Amerikos piliečiai susirinko netoli oro uosto esančiame viešbutyje ir ketvirtadienį buvo atskraidinti į oro uostą. Juos gabeno trys JAV kariniai sraigtasparniai CH-47, pažymėjo J. Kirby.

Pasak jo, orlaiviai nebuvo apšaudyti. Pentagono atstovas pridūrė, jog iš pradžių amerikiečiai ketino nueiti nedidelį atstumą, skiriantį šį viešbutį nuo oro uosto vartų, tačiau ten susibūrus miniai teko keisti planus.

Tuo metu aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AP pranešė, kad amerikiečių sraigtasparnis penktadienį nugabeno į oro uostą grupę afganistaniečių – daugiausia moterų ir vaikų – iš netoli Kabulo oro uosto esančios bazės „Camp Sullivan“.

J. Kirby pareiškė neturįs informacijos, kad penktadienį būtų surengta tokia sraigtasparnio misija.

„Negali garantuoti“

Evakuacija vykdoma ir už Kabulo ribų: kitose miestuose ir provincijose amerikiečių žvalgyba ir specialiosios pajėgos lydi kai kuriuos JAV ir Afganistano piliečius į numatytas paėmimo vietas, pranešė pareigūnai, pageidavę likti anonimai.

Prie Kabulo oro uosto laukiant minioms, o Talibanui apsupus jo perimetrą, Vašingtonas perspėjo negalįs garantuoti amerikiečiams ir kitiems asmenims saugumo pakeliui į lėktuvus. Talibai reguliariai šaudo į orą, mėgindami kontroliuoti minias.

Nors J. Bidenas anksčiau kaltino afganistaniečius dėl to, kad Jungtinės Valstijos nesugebėjo išgabenti daugiau sąjungininkų iki netikėto talibų atėjimo į valdžią šį mėnesį, JAV pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad Amerikos diplomatai ne vieną savaitę oficialiai ragino administraciją paspartinti evakuaciją.

Penktadienį prezidentas pripažino girdėjęs įvairių vertinimų, kiek išsilaikys vyriausybė Kabule, nors visi jie buvo pesimistiški kalbant apie jos išlikimą.

J. Bidenas pareiškė nusprendęs vadovautis Vašingtono remiamo Afganistano prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) rekomendacija nespartinti JAV pastangų išskraidinti vertėjus ir kitus pavojuje atsidūrusius afganistaniečius. A. Ghani pabėgo iš šalies praėjusį savaitgalį, Talibanui apsupus sostinę.

JAV prezidentas taip pat tvirtino, kad daugelis NATO talkinusių afganistaniečių tuomet nenorėjo palikti šalies. Tačiau pabėgėliams padedančios organizacijos atkreipia dėmesį, kad tūkstančiai afganistaniečių jau ne vienus metus laukia galimybės gauti JAV vizą ir išvykti iš šalies.

Afganistaniečiai ir jiems padėti mėginantys amerikiečiai taip pat teigia, kad Vašingtonas laikosi itin griežtų dokumentų išdavimo reikalavimų iš keliolikos žingsnių, galinčių užtrukti ne vienus metus. Tarp reikalavimų dažnai būna tokių dalykų, kurie įsigalėjus Talibanui tapo pavojingi ar išvis neįmanomi. Tai pasakytina apie reikalavimus afganistaniečiams vykti į trečiąsias šalis ir kreiptis dėl JAV vizos ar pateikti dokumentus, įrodančius jų darbą su amerikiečiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS