J. Bidenas žada tolesnę paramą Ukrainai, patvirtino naują karinės pagalbos paketą | Diena.lt

J. BIDENAS ŽADA TOLESNĘ PARAMĄ UKRAINAI, PATVIRTINO NAUJĄ KARINĖS PAGALBOS PAKETĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), penktadienį Paryžiuje susitikęs derybų su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, pažadėjo toliau remti jo šalį ir paskelbė, kad Kyjivui bus skirta dar 225 mln. dolerių (253,69 mln. eurų) karinė parama.

„Jungtinės Valstijos jus palaikys“, – sakė J. Bidenas V. Zelenskiui.

Kalbėdamas Prancūzijoje, kur abu dalyvavo iškilmėse, skirtose 80-osioms D dienos metinėms, J. Bidenas atsiprašė Ukrainos žmonių už ilgas savaites, kai JAV Kongresas nepatvirtino Kyjivui labai reikalingos pagalbos.

61 mlrd. dolerių (56,2 mlrd. eurų) karinės pagalbos Ukrainai paketas galiausiai buvo patvirtintas balandį.

Vis dėlto JAV prezidentas tvirtino, kad Amerikos žmonės palaikys Ukrainą tiek ilgai, kiek reikės.

„Mes vis dar esame [su jumis]. Visiškai. Visapusiškai“, – sakė jis.

V. Zelenskis ragino visus amerikiečius paremti jo šalies kovą su Rusijos invaziją ir dėkojo įstatymų leidėjams, kad galiausiai susivienijo ir patvirtino ginklų paketą.

„Labai svarbu, kad šioje vienybėje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, visi amerikiečiai liktų su Ukraina, kaip kad buvo Antrojo pasaulinio karo metais, – sakė V. Zelenskis. – Kaip Jungtinės Valstijos padėjo gelbėti žmonių gyvybes, išgelbėti Europą. Ir mes tikimės, kad ir toliau palaikysite mus petys į petį.“

JAV yra bene didžiausios Kyjivo rėmėjos, daugiau nei dvejus metus tęsiantis Rusijos plataus masto karui. Šiuo metu Ukraina bando atremti intensyvų Rusijos puolimą Charkivo ir Donecko pasienio srityse, tačiau pareigūnai baiminasi, kad šis puolimas gali išsiplėsti, Maskvai bandant įgyti pranašumą mūšio lauke.

Rusija šiuo puolimu siekia išnaudoti Ukrainos amunicijos ir karių trūkumą maždaug 1 tūkst. kilometrų ilgio fronto linijoje.

Praėjusią savaitę kai kurios Ukrainos Vakarų sąjungininkės, įskaitant JAV, leido Kyjivui naudoti jo tiekiamus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje netoli Charkivo.

Kremlius piktai reagavo į šį sprendimą, teigdamas, kad didžiausias konfliktas Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų gali tapti nekontroliuojamas.

Ukraina savo kovą su Kremliaus pajėgomis vaizduoja kaip Vakarų demokratinės laisvės ir Rusijos tironijos susidūrimą. Tuo metu Rusija teigia, kad ginasi nuo grėsmingos NATO karinio aljanso plėtros į rytus.

Ketvirtadienį JAV pareigūnai pranešė, kad naujausia JAV karinė pagalba Ukrainai sudarys apie 225 mln. dolerių. Pareigūnų teigimu, naujausią paketą sudaro šaudmenys didelio judrumo artilerijos raketų sistemai (HIMARS), taip pat minosvaidžių sistemos ir įvairūs artilerijos sviediniai.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) paskelbė, kad Paryžius perduos Ukrainai naikintuvus „Mirage-2000“.

Anksčiau penktadienį V. Zelenskis taip pat kreipėsi į Prancūzijos parlamentą, sakydamas, kad dėl Rusijos Europa nebėra taikos žemynas.

V. Zelenskio užsienio kelionių pagrindiniai tikslai – atkreipti visuomenės dėmesį į sunkią Ukrainos padėtį, užsitikrinti didesnę karinę pagalbą kovai su Rusijos invazija ir užsitikrinti ilgalaikę Vakarų paramą sudarant dvišalius aljansus.

Vasarį Prancūzija ir Ukraina pasirašė 10 metų trukmės dvišalį saugumo susitarimą. Panašių susitarimų Ukraina yra sudariusi ir su kitomis Europos šalimis.

 

Gairės: Joe Bidenas, Volodymyras Zelenskis, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje, karinės pagalbos paketas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS