J. Bideno administracija prašys teismo blokuoti Teksaso abortų draudimą | Diena.lt

J. BIDENO ADMINISTRACIJA PRAŠYS TEISMO BLOKUOTI TEKSASO ABORTŲ DRAUDIMĄ

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija penktadienį pareiškė, kad prašys Aukščiausiojo Teismo blokuoti draudimą nutraukti nėštumą dauguma atvejų Teksase, toliau kurstantį aistras dėl reprodukcinių teisių visoje šalyje.

Devynių narių Aukščiausiasis Teismas, kuriame aiškią daugumą turi konservatyvių pažiūrų teisėjai, praėjusį mėnesį atsisakė patenkinti skubų teisių gynimo grupių ir abortus atliekančių klinikų prašymą įsikišti ir blokuoti Teksaso įstatymą. Savo sprendimą jis motyvavo procedūrinėmis priežastimis. Teismas nesprendė dėl šios bylos esmės.

J. Bideno administracija pažadėjo kovoti su Teksaso draudimu, motyvuodama savo įsikišimą siekiu ginti amerikiečių konstitucines teises.

Pastaraisiais metais analogiški abortų įstatymai buvo priimti ir kitose valstijose, tačiau jie buvo panaikinti, nes kirtosi su 1973-iaisiais byloje „Roe v. Wade“ Aukščiausiojo Teismo priimtu sprendimu, suteikusiu teisę į abortą iki nėštumo momento, kai vaisius gali išgyventi ne gimdoje. Taip paprastai būna apie 22 nėštumo savaitę.

Aukščiausiasis Teismas jau sutiko sutiko svarstyti griežtą Misisipės įstatymą, galintį suteikti galimybę panaikinti sprendimą byloje „Roe v Wade“. Tuo įstatymu draudžiami abortai po 15-os nėštumo savaitės, išskyrus sunkius medicininius ar vaisiaus apsigimimo atvejus.

Praėjusią savaitę Naujajame Orleane įsikūrusio 5-osios apygardos apeliacinio teismo sprendimu buvo laikinai panaikinta anksčiau paskelbta nutartis ir iš esmės Teksase vėl uždrausti abortai nuo tada, kai fiksuojamas vaisiaus širdies plakimas.

Prieš kelias dienas JAV apygardos teisėjas Robertas Pitmanas buvo preliminariai patenkinęs J. Bideno administracijos prašymą blokuoti įstatymo taikymą, kol vyks tolesnis bylinėjimasis.

„Teisingumo departamentas planuoja prašyti Aukščiausiojo Teismo panaikinti 5-osios apygardos teismo sprendimą dėl Teksaso Senato 8-ojo įstatymo laikino sustabdymo panaikinimo“, – pranešė departamento atstovas Anthony Coley (Entonis Koulis).

Kontroversiškas teisės aktas draudžia abortą nuo akimirkos, kai galima fiksuoti vaisiaus širdies plakimą. Paprastai tai būna šešta nėštumo savaitė – kai daugelis moterų tuo metu net nežino, kad yra nėščios.

Be to, teisės aktas leidžia bet kam patraukti į teismą bet kokį asmenį, padėjusį atlikti abortą. Skundą pateikęs žmogus gali gauti 10 tūkst. JAV dolerių premiją, jei jo apskųstas asmuo patraukiamas atsakomybėn. Pasak kritikų, ši nuostata faktiškai skatina žmones savivaldžiauti.

Įstatyme nėra išimčių išžaginimo ar incesto atvejams. Vienintelė jame numatyta išimtis yra atvejai, kai nėštumas kelia pavojų moters sveikatai.

Ši iniciatyva, laikoma platesnių konservatorių pastangų suvaržyti abortus šalyje dalimi, papiktino visuomenę.

Šio mėnesio pradžioje Jungtinėse Valstijose dešimtys tūkstančių moterų išėjo į gatves protestuoti prieš bandymus suvaržyti reprodukcines teises.

Moterų teisių gynėjai ragina Kongresą įtvirtinti teisę į abortą federaliniu įstatymu, kad ji būtų apsaugota nuo bet kokio galimo nepalankaus Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

Praėjusį mėnesį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai priėmė atitinkamą teisės akto projektą, tačiau jis neabejotinai nesulauks palaikymo Senate, kur respublikonai turi pakankamai balsų jį blokuoti.

Jei teismas panaikintų 1973-iųjų sprendimą byloje „Roe v. Wade“, kiekviena valstija pati spręstų, uždrausti ar leisti abortus.

Tai reikštų, kad 36 mln. moterų 26-iose valstijose – beveik pusė vaisingo amžiaus amerikiečių moterų – tikriausiai netektų teisės į abortą, nurodo ne pelno organizacija „Planned Parenthood“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matosi

faucy pritruko medziagos farmarmalui gaminti?======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS