J. Bideno ir J. Trudeau virtualios derybos: mažiau pompastikos, daugiau politikos | Diena.lt

J. BIDENO IR J. TRUDEAU VIRTUALIOS DERYBOS: MAŽIAU POMPASTIKOS, DAUGIAU POLITIKOS

Per Joe Bideno (Džo Baideno) derybas su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo) – pirmąjį dvišalį JAV prezidento susitikimą nuo jo kadencijos pradžios – buvo mažai pompastikos ir daug politikos, taip pat aštrios kritikos demokrato pirmtakui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui).

Užuot susitikę Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete, kur paprastai vyksta tokio lygio susitikimai, lyderiai dėl koronaviruso pandemijos antradienį surengė virtualias derybas. J. Bidenas susitikime dalyvavo būdamas Baltųjų rūmų Roosevelto (Ruzvelto) kabinete, o J. Trudeau – ministro pirmininko biure Otavoje.  

Susitikimą lyderiai pradėjo draugiškomis įžanginėmis kalbomis, kurias pasakė stebint žiniasklaidos atstovams. Jiems abiem už nugarų buvo matomos JAV ir Kanados vėliavos.    

„Jungtinės Valstijos neturi artimesnio draugo už Kanadą“, – sakė J. Bidenas.

J. Trudeau savo ruožtu pagyrė J. Bideną už skubiai priimtą sprendimą vėl prisijungti prie 2015 metų Paryžiaus klimato sutarties, iš kurios 2017-aisiais pasitraukė D. Trumpas. Kanados premjeras, kurio santykiai su D. Trumpu buvo gana šalti, girdamas J. Bideną nepraleido progos įgelti jo pirmtakui.

„JAV lyderystės pastaraisiais metais labai trūko, – sakė J. Trudeau. – Turiu pasakyti, jog malonu, kai mums rengiant bendrą pareiškimą (apie susitikimą), amerikiečiai, užuot išbraukę visa, kas susiję su klimato kaita, įtraukia tai į tekstą.“      

Komentaruose po derybų J. Bidenas pirmą kartą viešai išsakė kritikos Kinijai dėl dviejų Kanados piliečių sulaikymo, kurį Otava laiko kerštu už kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų vadovės ir įmonės įkūrėjo dukters Meng Wanzhou (Meng Vandžou) suėmimą. 

„Žmonės nėra lošimo žetonai, – sakė J. Bidenas, turėdamas galvoje minėtus kanadiečius. – Drauge dėsime pastangas, kad jie saugiai grįžtų.“ 

J. Trudeau savo ruožtu viešai padėkojo J. Bidenui už paramą Otavos pastangoms pasiekti, kad vyrai būtų paleisti.

Buvęs diplomatas Michaelas Kovrigas (Maiklas Kovrigas) ir verslininkas Michaelas Spavoras (Maiklas Speivoras) buvo sulaikyti Kinijoje netrukus po to, kai 2018 metų gruodį Kanadoje pagal JAV arešto orderį buvo suimta Meng Wanzhou. JAV nori teisti Meng Wanzhou dėl kaltinimų, susijusių su įtarimais, kad „Huawei“ pažeidė Amerikos sankcijas Iranui. Ji šiuos kaltinimus neigia. 

Abiem suimtiems kanadiečiams neleidžiama palaikyti beveik jokio kontakto su išoriniu pasauliu, kadangi jiems pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo.

Praėjusią savaitę Kinija piktai užsipuolė Kanadą, kad ši prisijungė prie JAV bei dar 56 valstybių ir pasirašė deklaraciją, smerkiančią valstybės remiamą užsienio piliečių savavališką sulaikymą politiniais tikslais.      

J. Trudeau dūris D. Trumpui padėjo tašką santykiuose, kuriuose būta akį rėžiančių nediplomatinių momentų.

2018 metais respublikonų prezidentas neslėpdamas susierzinimo socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino Kanados premjerą „nesąžiningu ir silpnu“, kai J. Trudeau išreiškė nepritarimą D. Trumpo sprendimui padidinti muitus iš Kanados, Meksikos ir Europos Sąjungos importuojama plienui bei aliuminiui.

2019 metais D. Trumpas vėl užsipuolė J. Trudeau ir pavadino jį „dviveidžiu“, kai pasirodė vaizdo įrašas, kuriame buvo girdėti, kaip Kanados premjeras per pokalbį su kitais pasaulio lyderiais Bakingamo rūmuose vykusios NATO konferencijos kuluaruose pašiepia Amerikos lyderį.   

Jeigu J. Bideno ir J. Trudeau susitikimas būtų vykęs prieš koronaviruso pandemiją, jis būtų buvęs gerokai pompastiškesnis: Kanados premjerui būtų surengta iškilminga pasitikimo ceremonija, lyderių derybos vyktų Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete, o po jų būtų surengta bendra spaudos konferencija ir, galbūt, oficialūs pietūs.     

Tačiau abiem lyderiams raginant savo piliečius elgtis atsargiai, J. Bidenas ir J. Trudeau atsisakė įprasto protokolo ir derybas surengė vaizdo ryšiu. 

JAV prezidentai tradiciškai savo pirmajam susitikimui su užsienio valstybės lyderiu kviečia Kanados ministrą pirmininką. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS