J. Bidenui leista panaikinti D. Trumpo laikų imigracijos taisyklę | Diena.lt

J. BIDENUI LEISTA PANAIKINTI D. TRUMPO LAIKŲ IMIGRACIJOS TAISYKLĘ

JAV Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį leido prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijai panaikinti ankstesnio šalies vadovo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įvestos griežtos imigracijos politikos principą siųsti atgal į Meksiką kai kuriuos iš ten į Jungtines Valstijas nelegaliai atvykstančius kitų šalių piliečius.

Tokie atgal išsiųsti migrantai Meksikoje turi laukti, kol teismai išnagrinės jų imigracijos bylas.

Nuo savo kadencijos pradžios J. Bidenas bando riboti šią tvarką ir, pasak jo, „humaniškiau“ vykdyti imigracijos politiką.

Migrantų teisių gynėjai sako, kad pagal D. Trumpo laikų politiką prieglobsčio prašytojai atsiduria pavojingose sąlygose Meksikoje, kol darbu apkrauti JAV teismai lėtai nagrinėja susikaupusias bylas.

J. Bideno administracijai palankus ketvirtadienio sprendimas buvo priimtas penkiais balsais prieš keturis. Daugumą sudarė konservatoriai Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas) ir Brettas Kavanaugh (Bretas Kavanas), ir trys liberalūs teisėjai.

Daugumos nuomonę parengęs J. Robertsas teigė, kad pagal federalinį imigracijos įstatymą valdžia gali siųsti prieglobsčio prašytojus atgal į Meksiką, bet neprivalo to daryti.

Kongresas įgaliojimus dėl migrantų sugrąžinimo suteikė aiškiai palikdamas galimybes veikti savo nuožiūra, sakoma daugumos nuomonėje.

J. Bideno bandymui nutraukti D. Trumpo 2019 metais įvestą politiką priešinosi kelios respublikonų valdomos valstijos, vadovaujamos Teksaso.

Šios valstijos įrodinėja, kad verčiant pareigūnus paleisti sulaikytus migrantus Jungtinių Valstijų teritorijoje pažeidžiamas JAV imigracijos įstatymas, ir sakė, kad J. Bideno pareigūnai nesilaikė deramų administracinių procedūrų.

Žemesnės instancijos teismas 2021 metų rugpjūtį priėmė J. Bideno administracijai nepalankų sprendimą ir byla galiausiai atsidūrė šalies aukščiausios instancijos teisme.

Iš pradžių Aukščiausiasis Teismas atsisakė įšaldyti žemesnės instancijos teismo sprendimą, todėl administracija buvo priversta vėl taikyti šią politiką, oficialiai vadinamą „Migrantų apsaugos protokolais“ (MPP), kol buvo nagrinėjama apeliacija.

Nuo 2019-ųjų sausio, kai pradėta taikyti ši politika, iki J. Bideno administracijos sprendimo ją sustabdyti atgal į Meksiką buvo išsiųsta kone 70 tūkst. žmonių, nurodo Amerikos imigracijos taryba.

Valdant J. Bidenui, per mėnesį prie sienos būdavo sulaikoma ir atgal išsiunčiama po daugiau kaip 200 tūkst. žmonių, bandančių nelegaliai patekti į šalį. Tai buvo daroma pagal MPP arba atskirą, su COVID-19 susijusią politiką.

Neteisėti bandymai kirsti sieną dažnai būna pavojingi – ir dėl fizinių sąlygų regione, ir dėl kontrabandininkų elgesio. Šią savaitę 53 žmonės žuvo uždaryti vilkiko puspriekabėje be oro kondicionieriaus. Tas vilkikas buvo paliktas San Antonijaus mieste Teksase.

Amerikos piliečių laisvių sąjunga (ACLU) ketvirtadienį gyrė Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

„Aukščiausiasis Teismas teisingai pasielgė atmesdamas neteisėtą argumentą, kad ši žiauri politika įstatymiškai privaloma“, – sakė Judy Rabinovitz (Džudi Rabinovic) iš ACLU Imigrantų teisių projekto.

Meksikos Siudad Chuareso mieste, esančiame prie pat Teksaso sienos, iš JAV sugrąžinti prieglobsčio prašytojai sveikino ketvirtadienio sprendimą.

41 metų Pedro Antonio Rizo (Pedras Antonijas Risas) iš Nikaragvos, apsistojęs vietos migrantų prieglaudoje, sakė, kad šis sprendimas suteikia jam vilties ateičiai. Jis pridūrė, kad tik nepaprastos aplinkybės priverčia žmones palikti savo namus ir bėgti.

„Žmonės nepalieka namų savo noru“, – AFP sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

artinasi rinkimai reikia balsu tai ir jesko nes z ino kad amerikonai daugiau uz ji nebalsuos tai panasiai kaip pasmus alkoholikai rinko sustrauska kuris susprogdino krizkalnio /motyna/ pagal /patriarho/ uzsakyma siandien sis komariakas nusisustrino ir nieks jo neberod kap ir buv i prezidentus AA sizofreniko pilvelio nors tai buvo dar sovietmastantys uz tat siandien visa grupe lgbt klounu issigimeliu narkomanu ir ?kas tai / ar tai is vakaru atslinkusi smekla ireminta i tuos padarus?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS