J. Borrellis: branduolinis susitarimas su Iranu – „įmanomas“ | Diena.lt

J. BORRELLIS: BRANDUOLINIS SUSITARIMAS SU IRANU – „ĮMANOMAS“

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pareiškė, kad atnaujintas susitarimas su Iranu dėl jo branduolinės programos apribojimo išlieka „įmanomas“, nes derybos Vienoje vyksta tvyrant „geresnei atmosferai“.

„Mes artėjame prie ilgo proceso pabaigos... nuo Kalėdų atmosfera geresnė – Prieš Kalėdas buvau labai pesimistiškas. Šiandien manau, kad susitarimas įmanomas“, – sakė jis po neformalaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo.

J. Borrellio teigimu, galutinis susitarimas gali būti pasiektas „artimiausiomis savaitėmis“.

„Vis dar tikiuosi, kad pavyks perdaryti šį susitarimą ir užtikrinti, kad jis veiktų taip, kaip prieš Amerikos pasitraukimą“, – pridūrė jis.

2015 metų Irano ir pasaulio galių – Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Kinijos ir Vokietijos – pasiektas susitarimas sušvelnino skaudžias sankcijas Teheranui mainais už jo branduolinės programos suvaržymus.

Tačiau 2018 metais JAV vienašališkai pasitraukus iš šio susitarimo prezidentaujant Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), Iranas taip pat ilgainiui ėmė trauktis nuo savo įsipareigojimų.

Derybos dėl susitarimo sugrąžinimo prasidėjo praėjusiais metais, bet nutrūko birželį, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatyvių pažiūrų Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), ir buvo vėl atnaujintos lapkritį.

Po sunkios pradžios Iranas pirmadienį pranešė, kad derybose dėl istorinės branduolinės sutarties atkūrimo yra daroma „sąlyginai patenkinama pažanga“.

Rusija anksčiau penktadienį pareiškė, kad atsargiai optimistiškai vertina „pažangą“ pasiektą Irano ir pasaulio galių derybose.

Visgi šią savaitę Prancūzija sakė, kad diskusijos vyksta „per lėtai“, o JAV perspėjo, kad susitarimui išgelbėti „liko tik kelios savaitės“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) penktadienį pakartojo savo poziciją, kad derybos vyksta „per lėtai, kad būtų galima pasiekti rezultatą“.

„Dabar turime padaryti išvadą ir priimti sprendimą: arba iraniečiai nori tai užbaigti, tokiu atveju susidaro įspūdis, kad amerikiečių pozicijoje bus lankstumo, – kalbėjo jis. – Arba jie nenori to užbaigti, ir tokiu atveju susidursime su didele [branduolinių ginklų] platinimo krize.“

„Jei nieko neatsitiks, nebebus dėl ko derėtis“, – perspėjo prancūzų diplomatijos vadovas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS