J. Borrellis: D. Trumpas negali keisti G-7 sudėties | Diena.lt

J. BORRELLIS: D. TRUMPAS NEGALI KEISTI G-7 SUDĖTIES

Dabartinis Didžiojo septyneto (G-7) pirmininkas turi virtinę prerogatyvų, bet tarp jų nėra išimtinės teisės keisti šios valstybių grupės sudėtį pakviečiant naujas valstybes, antradienį sakė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Anksčiau turėjome formatą G-8 dalyvaujant Rusijai, bet paskui Rusijos pasirinkimas nulėmė to formato pakeitimą. Nuo G-8 pereita prie G-7“, – pažymėjo J. Borrellis, komentuodamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pareiškimą apie planus pakviesti Rusiją į G-7 viršūnių susitikimą.

„Pirmininkavimas G-7, priklausantis JAV, yra susijęs su virtine prerogatyvų, įskaitant (teisę) siųsti... (politikos) prioritetus atspindinčius kvietimus (trečiosioms šalims). Tačiau formato keitimas, priklausymo grupei keitimas nuolatiniu pagrindu nėra G-7 pirmininko prerogatyva“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė J. Borrellis.

Pasak jo, G-7, ES požiūriu, yra „gyvybiškai svarbus formatas šalims, kurias vienija bendros vertybės ir bendri įsipareigojimai“.

ES užsienio politikos vadovas pažymėjo, kad „šalių, kurias skatina tos pačios vertybės, bendradarbiavimas yra būtinas, ypač šiuo sunkiu, labiau įtemptu nei paprastai metu“.

Anksčiau D. Trumpas G-7 formatą pavadino neveiksmingu ir paskelbė, kad dėl to ketina pakviesti į šios grupės viršūnių susitikimą Rusiją, Indiją, Pietų Korėją ir Australiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS