J. Stoltenbergas: Afganistano galimybės pasiekti taiką didžiausios per ilgą laiką | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS: AFGANISTANO GALIMYBĖS PASIEKTI TAIKĄ DIDŽIAUSIOS PER ILGĄ LAIKĄ

  • 0

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį tikino, kad Afganistano galimybės pasiekti taiką šiuo metu yra didesnės nei buvo per daugelį metų.

Tokią mintį Aljanso vadovas išsakė nepaisydamas to, kad Talibanas pastaruoju metu suintensyvino Afganistano pajėgų puolimą ir jos patiria rekordinių netekčių.

J. Stoltenbergas Kabule kalbėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Talibanas šturmavo atokią kariuomenės poziciją vakarinėje šalies dalyje. Vietos pareigūnų teigimu, per išpuolį žuvo mažiausiai 20 kariškių.

Dar 20 karių dingo po naktį į antradienį Faraho provincijos Puštekoho rajone talibų įvykdyto reido, agentūrą AFP informavo provincijos tarybos narys Dadullah'a Qanehas.

Nepaisant šalyje dažnėjančių smurto atvejų ir Afganistano pajėgų patiriamų sunkumų stabdant maištininkus, su netikėtu vizitu į Afganistaną atvykęs J. Stoltenbergas buvo nusiteikęs gana optimistiškai.

„Potencialas pasiekti taiką šiuo metu yra didesnis nei buvo per daugelį metų“, - spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo kartu su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghaniu, sakė Aljanso generalinis sekretorius.

Tačiau jis pripažino, kad „padėtis išlieka rimta“.

„Talibanas privalo suprasti, kad tęsti kovą - beprasmiška ir neproduktyvu“, - pabrėžė J. Stoltenbergas.

„Mums reikia afganistaniečių inicijuoto ir jų vadovaujamo taikos proceso. Ir jis privalo įtraukti visas konflikto puses“, - pridūrė NATO vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS