J. Stoltenbergas paragino narystės NATO siekiantį Sakartvelą vykdyti demokratines reformas | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS PARAGINO NARYSTĖS NATO SIEKIANTĮ SAKARTVELĄ VYKDYTI DEMOKRATINES REFORMAS

Pirmadienį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Sakartvelą stiprinti demokratines reformas ir vykdyti valstybės prie Juodosios jūros ilgalaikį siekį prisijungti prie euroatlantinio Aljanso.

Per bendrą su Sakartvelo ministru pirmininku Irakliu Garibašviliu spaudos konferenciją Tbilisyje J. Stoltenbergas pakartojo NATO pažadą priimti Tbilisį visateise sąjungininke, kai tik šis atitiks narystės kriterijus.

„NATO yra jūsų pusėje, kai tęsiate savo kelią stipresnės demokratijos ir visiškos euroatlantinės integracijos link, įskaitant 2008 m. Bukarešto sprendimą, kad Sakartvelas taps NATO nare“, – sakė jis.

Per viršūnių susitikimą 2008 m. Rumunijos sostinėje Bukarešte NATO lyderiai suteikė Sakartvelui integracijos perspektyvą, bet nepaskelbė oficialaus narystės kelio.

„Svarbu, kad Sakartvelas ir toliau stiprintų vidaus reformas, demokratines vertybes ir teisinę valstybę, tai apima ir šių metų spalį vyksiančius laisvus ir sąžiningus parlamento rinkimus“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Sakartvelo vyriausybė sulaukia vis daugiau tarptautinės kritikos, kad demokratijos šalyje mažėja. J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad „Sakartvelas susiduria su sudėtingais saugumo iššūkiais“ Rusijos „imperinių ambicijų“ akivaizdoje.

Narystė NATO ir Europos Sąjungoje yra įtvirtinta šalies Konstitucijoje, apklausos rodo, kad tam pritaria apie 80 proc. gyventojų. Šie siekiai pykdo sovietinių laikų Sakartvelo šeimininkę Maskvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gruzinai į Nato?! Eiliniai parsidavėliai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS