J. Stoltenbergas tikisi, kad Švedija į NATO įstos lapkritį | Diena.lt

J. STOLTENBERGAS TIKISI, KAD ŠVEDIJA Į NATO ĮSTOS LAPKRITĮ

Turkijai priėmus sprendimą nebeblokuoti Švedijos stojimo į NATO, ši Skandinavijos šalis jau kitą mėnesį galėtų tapti aljanso nare.

Keletas diplomatų antradienį Briuselyje patvirtino naujienų agentūrai dpa, kad esamiems gynybos aljanso nariams adresuotame laiške generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kaip galimą datą nurodė lapkričio 28–29 d. įvyksiantį užsienio ministrų susitikimą.

Švedija tikėjosi į NATO įstoti dar 2022 m. vasarą, tačiau iki pat šios savaitės pradžios šalies stojimui priešinosi Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Jis kaltino Švediją dedant nepakankamas pastangas kovoje su tokiomis „teroristų organizacijomis“, kaip Kurdistano darbininkų partija (KPP). Tačiau, Švedijai padarius nuolaidų, pirmadienį R. Erdoganas pareiškė leisiantis Turikos parlamentui ratifikuoti vadinamąjį stojimo protokolą.

Iš pradžių buvo neaišku, kada parlamentas balsuos dėl Švedijos siūlymo, kadangi iki siūlymą pradedant svarstyti nacionalinėje asamblėjoje, jį turi patvirtinti išorinių santykių komisija.

Be to, Švedijos stojimui turi formaliai pritarti ir Vengrija.

Švedija ir Suomija prašytis priimamos į NATO nusprendė po ilgą laiką trukusio neutraliteto, reaguodamos į 2022 m. vasarį Rusijos pradėtą plataus masto Ukrainos invaziją.

Šių metų balandžio 4 d. Suomija buvo priimta į NATO ir tapo 31 aljanso nare.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kaip puikiai parinktas laikas

Nušvis lapkritis. Nebus taip liūdna ...žmonės bijo tamsos. O tamsuoliais per paskutinius 33 metus virto visi.

PRIE TO ĮSTOJIMO...

Žydelis Joškė grįžęs iš darbo giriasi Sarai:"Žinai, aš šiandien į partiją įstojau". Sara:"Joškė, tu amžinai kur nors įstoji. Tai į šūdą, tai į partiją"...

vanga

Arteja kremliaus nusikalteliu krachas, arteja… :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS