JAE paleido pirmąją arabų pasaulyje atominę jėgainę | Diena.lt

JAE PALEIDO PIRMĄJĄ ARABŲ PASAULYJE ATOMINĘ JĖGAINĘ

Jungtiniai Arabų Emyratai šeštadienį paskelbė įjungę Barako atominę elektrinę – pirmąją šio tipo jėgainę arabų šalyse.

Šis pranešimas apie svarbų pasiekimą buvo paskelbtas musulmonams švenčiant Id al Adchą (Aukojimo šventę). Jėgainės paleidimas yra svarbus laimėjimas JAE, neseniai paleidusiems pirmąjį arabų valstybės sukonstruotą Marso tyrimų zondą.

„JAE pirmasis branduolinis reaktorius Barakos atominėje elektrinėje pirmąsyk pasiekė kritinę būseną ir sėkmingai įsijungė“, – per „Twitter“ parašė šalies atstovas prie Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) Hamadas Alkaabi (Hamadas Alkaabis).

„Tai istorinis pasiekimas valstybei, turinčiai viziją užtikrinti tautai naują švarios energijos formą“, – sakoma angliškoje H. Alkaabi žinutėje.

JAE premjeras Dubajaus emyras šeichas Mohammedas bin Rashidas Al Maktoumas (Mohamedas bin Rašidas Maktumas) savo ruožtu per tviterį parašė, kad „mūsų tikslas – pradėti eksploatuoti keturias atomines elektrines, kurios patenkintų ketvirtadalį valstybės elektros energijos poreikio saugiai, patikimai ir ekologiškai“.

Kaip rašo naujienų portalas „Gulf News“, jėgainės paleidimo parengiamieji darbai truko penkis mėnesius.

Sveikinimas realizavus šį istorinį pasiekimą energetikos sektoriuje, žymintį gairę kelyje į darnų vystymąsi.

„Kelias į darnų vystymąsi“

Anot M. bin Rashido Al-Maktoumo, per parengiamąjį etapą Barakoje buvo „sėkmingai sukrauti branduolinio kuro paketai, atlikti nuodugnūs bandymai ir ši operacija sėkmingai užbaigta“.

„Sveikinimas realizavus šį istorinį pasiekimą energetikos sektoriuje, žymintį gairę kelyje į darnų vystymąsi“, – pridūrė šeichas.

JAE kuro strypus į reaktorių pradėjo krauti vasarį, priežiūros institucijoms suteikus leidimą įjungti pirmąjį iš keturių jėgainės blokų, atveriantį galimybę pradėti komercinę veiklą.

Iš pradžių planuota, kad elektrinė Persijos įlankos pakrantėje į vakarus nuo Abu Dabio bus įjungta 2017 metų pabaigoje, bet šį žingsnį teko ne vieną kartą atidėti, anot pareigūnų – dėl saugos ir priežiūros reikalavimų.

Energetikos įmonė „Nawah“ nurodė, kad elektrinės 1-asis blokas pradės komercinę veiklą po „virtinės bandymų“.

Per šį procesą jėgainė bus sinchronizuota su šalies elektros tinklais ir bus pagaminti pirmosios megavatvalandės energijos.

JAE turi didelius naftos ir dujų išteklius, bet 10 mln. gyventojų turinti šalis suvartoja daug energijos ir nusprendė skirti didžiules investicijas plėtojant švaresnes alternatyvas, įskaitant saulės energetiką.

Saudo Arabija, didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, yra paskelbusi planus pasistatyti iki 16 branduolinių reaktorių, bet šio projekto dar nerealizavo.

Barakos elektrinę pastatė konsorciumas, vadovaujamas energetikos grupės „Korea Electric Power Corporation“. Jėgainė kainuos apie 24,4 mlrd. JAV dolerių (20,7 mlrd. eurų).

Kai veiks visi keturi reaktoriai, jų bendras galingumas bus 5 380 megavatų. Kiti trys blokai jau beveik parengti pradėti veiklą.

JAE tikisi ne vien pardavinėti elektrą konkurencingomis kainomis, bet ir sustiprinti savo statusą regione. Ši šalis yra svarbus turizmo, bankininkystės ir paslaugų centras.

Sodrinimo nebus

Liepos 20-ąją iš Japonijos startavo raketa, nešanti JAE Marso tyrimų zondą „al Amal“ („Viltis“), tirsiantį Raudonosios planetos atmosferą.

Barakos jėgainė yra vos už 50 km nuo sienos su Saudo Arabijos ir yra arčiau Kataro sostinės Dohos negu Abu Dabio.

Tvyrant didelei įtampai tarp Irano ir JAV dėl Teherano branduolinės programos, Jungtiniai Arabų Emyratai pareiškė nesiruošiantys plėtoti urano sodrinimo programos arba branduolinių atliekų perdirbimo technologijų.

JAE ne kartą pabrėždavo, kad šalies branduolinė programa yra taiki, taip pat stengėsi išsklaidyti bet kokius susirūpinimus dėl saugumo.

Abu Dabis sakė sveikinantis daugiau kaip 40 tarptautinių įvertinimų ir inspektorių misijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Senis

Gerai kad ne r š

o

kas daugiausia bijo jei ne zydai nes wilno ju apgultas bei lenku o palikt nenori nes kitur matai perkarsta?...

Anonimas

Neturi arabai savo Liandzbergio...kvaksėtų, kad nesaugi...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS